‘Četverodnevni radni tjedan još nije u operacionalizaciji’

Autor: Ana Blašković , 02. listopad 2019. u 22:00
Čelnik Atlantica Emil Tedeschi (u sredini)/ Marko Lukunić/PIXSELL

Čelnik kompanije mogućnost fleksibilizacije uvjeta zaposlenika vidi i u skraćenom vremenu rada.

Manjku radne snage poslodavci pokušavaju doskočiti na različite načine: u Atlantic grupi razmišljaju o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna, otkrio je suvlasnik kompanije Emil Tedeschi na Consumer Rules Summitu u Beogradu, prenosi manager.ba ističući da ne bi trebalo samo razmišljati kako privući kvalitetnu radnu snagu već i kako ju zadržati.

"Nadležni brinu o čitavom nizu pogodnosti koje podrazumijevaju kvalitetan radni ambijent, korporativnu kulturu i dobar balans slobodnog i radnog vremena, a ozbiljno razmatramo mogućnost četverodnevnog radnog tjedna", rekao je Tedeschi.

Atlanticu smo se obratili za detalje, no iz tvrtke su nam rekli da je izjava 'široko interpretirana' te da tek mogu reći da se o tome razmišlja, no ne i da je ideja u fazi operacionalizacije. Dodaju da otprije pokušavaju osigurati čim veću fleksibilizaciju radnih uvjeta zaposlenika, poput slobodnog radnog dana za prvi dan škole ili rad od kuće u određenim uvjetima. U Orbicu, s 8000 zaposlenika od kojih je više od 900 u Hrvatskoj, o takvom potezu zasad ne razmišljaju.

"Iz naše kompanije nitko ne odlazi i o tome ne razmišljamo", kratko kaže vlasnik Branko Roglić. Orbico će, kaže, ove godine narasti za 700 milijuna eura prihoda i premašiti granicu od 2,5 milijarde eura krajem godine.

U Ersteu, pak, ističu klizno radno vrijeme u organizacijskim jedinicama gdje vrsta posla to dozvoljava, mogućnost rada nepuno radno vrijeme, mogućnost uvođenja radnog vremena s drugačijim početkom i završetkom unutar iste cjeline, projekt fleksibilnog mjesta rada gdje je zaposlenicima omogućen rad izvan ureda do četiri puta mjesečno te skraćeni petak, odnosno produžen rad prva četiri radna dana za skraćenu satnicu posljednji dan tjedna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close