Pokušaj neprijateljskog preuzimanja Adris grupe?

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2015. u 10:20
Foto: Adris grupa, lincencirane fotografije

U krugovima Adrisovih dioničara tvrde kako se radi o velikom pritisku na dioničare da prodaju svoje dionice upravo u trenutku kada je tvrtka “puna novca”.

Započinje li upravo u utorak ključna faza pokušaja neprijateljskog preuzimanja Adris grupe? Naime, prema tvrdnjama izvora bliskog dioničarima Adrisa, češko-slovački investicijski fond J&T ima namjeru otkupiti dionice, te preuzeti upravljačka prava i odlučivati o sudbini svih segmenata njezina poslovanja.

Kako saznaje Glas Istre, Plinio Cuccurin, bivši član uprave te tvrtke i vlasnik osam posto dionica, navodno je s J&T fondom sklopio opcijski ugovor. Taj bi ugovor, tvrdi se, trebao ostati izvan javnosti dok se preuzimanje ne sprovede, te o tome nisu izviješteni niti HANFA, ni Zagrebačka burza.

Prema tvrdnji izvora Glasa Istre, J&T fond predložio je sastanak Anti Vlahoviću, ali kao najvećem pojedinačnom dioničaru. Najavljuju da 20. listopada dolaze u Rovinj pa bi se sastali i s njime kao s najvećim dioničarom. Vlahović je, tvrdi se, ponudu o razgovorima odbio, te je J&T fond uputio, ukoliko imaju korisne informacije za Adris, na susret s izvršnim direktorima grupacije.

U krugovima Adrisovih dioničara tvrde kako se radi o velikom pritisku na dioničare da prodaju svoje dionice upravo u trenutku kada je tvrtka "puna novca". Na račune je, naime, pristiglo gotovo 550 milijuna eura od prodaje Tvornice duhana Rovinj BAT-u. Na taj bi način stabilno Adrisovo poslovanje s osiguranjem, u turizmu, te u proizvodnji ribe, došlo u fazu "restrukturiranja", dok bi golemi kapital, umjesto da se investira u Istri i Hrvatskoj, otišao drugdje.

Adris grupa najavila je da u narednom razdoblju planira investicije od četiri milijarde kuna u svoje osnovne djelatnosti, uz mogućnost akvizicija i investiranja u druge poslovne grane. Poznato je da u turizam planiraju uložiti milijardu i pol kuna, nastavljaju ulagati u Croatia osiguranje i širiti poslovanje u osiguranja u regiji, dok su u proizvodnju ribe ove godine uložili 150 milijuna kuna u mrijestilište s ciljem da do 2018. proizvedu deset tisuća tona ribe.

Preuzimanje Adrisa unazadilo bi te planove, od čega bi veliku štetu imala zajednica, prije svega zaposleni u Adrisovim tvrtkama, ali i Istarska županija, te nacionalna ekonomija.

Cuccurin nije bio dostupan za komentar cijelog slučaja. 

U J&T fondu i istoimenoj J&T banci na upit Glasa Istre o namjerama prema Adris grupi nisu jasno odgovorili. Kratko su priopćili "da su s Adris grupom ostvareni tek preliminarni kontakti" te kako će "o svim detaljima potencijalno moguće suradnje" informirati kada se za to stvore potrebni uvjeti".

Komentari (2)
Pogledajte sve

HaoRen, 20.10.2015. u 16:21
Na račune je, naime, pristiglo gotovo 550 milijuna eura od prodaje Tvornice duhana Rovinj BAT-u. Na taj bi način stabilno Adrisovo poslovanje s osiguranjem, u turizmu, te u proizvodnji ribe, došlo u fazu “restrukturiranja”, dok bi golemi kapital, umjesto da se investira u Istri i Hrvatskoj, otišao drugdje.

I novine koje objave ovakav clanak se usude nazivati “Poslovni” ??? Pa ukoliko ADRS bude prodan nece sigurno biti prodan za jednako ili manje novaca nego li ima samo na racunu…To je kao da kazem “necu ti prodati svoj novcanik s 100kn za 200kn jer ces ti onda uzeti tih mojih 100kn i potrosit ih ko zna gdje”..kakve veze ima kad si mi upravo dao 200kn koje ja onda mogu investirati gdje god ja zelim :).

Ma nije moguće, zajednica bi imala štetu jer sad svom lovom upravlja jedan čovjek?!

Mene su uvijek učili da je više glava pametnije, pa nek dioničari naplate svoj kapital i svojevoljno ga dalje investiraju u poduhvate koji oni žele. Ako Ante želi Adris, pa neka otkupi dionice od svih postojećih dioničara ili si osnuje Adris II i upravlja njime do mile volje! Pis of kejk.

New Report

Close