Česi traže 30 inženjera za energanu na biomasu u Gospiću

Autor: Marta Duić , 15. listopad 2020. u 21:59
Radovi na kogeneraciji, investiciji od više od 20 milijuna eura, trebali bi biti gotovi u prosincu

Radovi na kogeneracijskom postrojenju tvrtke Energana Gospić 1 u Gospiću trebali bi biti gotovi u prosincu.

Radovi na kogeneracijskom postrojenju tvrtke Energana Gospić 1 u Gospiću trebali bi biti gotovi u prosincu.

U pitanju je investicija vrijedna više od 20 milijuna eura, a investitor češki holding Geen koji ima dugogodišnje iskustvo u energetskom sektoru već traži zaposlenike – inženjere elektrotehnike i strojarstva te planira zaposliti 30 ljudi.

Radovi su započeli u srpnju 2017. godine, a nakon pauze koja je trajala od 2018. do 2020., na intervenciju gradonačelnika Karla Starčevića izvođenje radova preuzela je tvrtka TEP Đuro Đaković.

“Gospić je tik pod Velebitom i imamo velike količine biomase, povoljan geoprometni položaj te je doprema sirovine za proizvodnju zbog blizine vrlo povoljna. Od projekta očekujemo nova zapošljavanja, ali i energetsku sigurnost jer imamo dovoljno zelene energije, a ova energana ne donosi dobit samo investitorima nego i gradu.

U tijeku su razgovori d TEP Đuro Đaković i s firmom Geen vezani uz isplativosti investiranja u toplovode i grijanje grada preko Energane, ali o tome će se dalje razgovarati nakon prve faze”, ističe Starčević te dodaje da je energana svoje mjesto u Gospiću našla i zbog povoljne cijene zemljišta u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje te drugih benefita i rasterećenja koje glavni grad Like nudi investitorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close