Česi se žalili na diskriminaciju na natječaju, sudovi dali za pravo Lutriji

Autor: Suzana Varošanec , 15. siječanj 2023. u 22:00
Razlozi sraza mogli bi biti vezani uz zaoštravanje tržišne utakmice u borbi za nove poslove/T. MILETIĆ/PIXSELL

Forscope upozorio da se privilegira Microsoft, postavio i pitanje korištenih proizvoda.

Međunarodna tvrtka Forscope sa sjedištem u Češkoj i s isporukama softvera za više od 50.000 poslovnih korisnika na 10 europskih tržišta, softverski je broker koji kupuje i prodaje rabljene softverske proizvode poznatih proizvođača, uglavnom Microsoft i Autodesk, čime se postižu značajne uštede na troškovima.

U Hrvatskoj posluju već nekoliko godina, no sad skreću pozornost na po njima diskriminirajuću javnu nabavu na području informacijske tehnologije u Hrvatskoj.

Mogu doseći i do 70%
Kako pojašnjavaju, posrijedi je natječaj kojim je Hrvatska lutrija zatražila isporuku gotovo 900 softverskih proizvoda, uz uvjet da se licence moraju dostaviti na temelju okvirnog sporazuma s Microsoftom, “čime se u osnovi ograničio mogući raspon dobavljača na grupu Microsoftovih partnera koji bi mogli isporučivati u skladu s okvirnim sporazumom”.

Po njima se time krše načela otvorene konkurencije utvrđene europskim i hrvatskim zakonodavstvom, pa tako iznose da im je onemogućeno slobodno i na jednak način sudjelovati u predmetnom postupku, iako nude potpuno jednake proizvode odnosno usluge, u pravilu jeftinije, s jednom razlikom što su isti ranije ‘korišteni’ od strane drugih korisnika.

Time do izražaja dolazi očito različit model u odnosu na onaj koji je predmet nabave, a u kojem je fokus na mogućnostima uštede troškova koji, kako tvrde Česi, mogu doseći i do 70% u usporedbi s novim softverskim proizvodima.

Po svemu sudeći razlozi sraza i nastupa pred hrvatskim tijelima zaduženim za javnu nabavu mogli bi biti vezani uz zaoštravanje tržišne utakmice u borbi za nove poslove, pa tako i otvaranje puta novom modelu – rabljenih umjesto novih licence, koji očito može biti itekako zanimljiv u narednom razdoblju.

Jednako važno je i njihovo pojašnjenje da se zakonitost korištenog softvera temelji kako na odluci Suda Europske unije iz 2012. u predmetu C-128/11, tako i na Direktivi 2009/24/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o pravnoj zaštiti računalnih programa iz 2009.

U Hrvatskoj lutriji na naš upit odgovaraju da su u otvorenom postupku javne nabave male vrijednosti u predmetu “Nabava Microsoft produkata za centralne servere” donijeli Odluku o odabiru koja je dana 21. studenog 2022. objavljena na Elektroničkom oglasniku javne nabave RH.

Protekom roka mirovanja od 10 dana, navode da je Odluka o odabiru postala izvršna dana 2. prosinca 2022. Odgovor na žalbu Forescopea donijela je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, u okviru Rješenja o odbijanju predmetne žalbe kao neosnovane, navode.

Još samo Europski sud
U svom komentaru predsjednik Uprave Forscopea Jakub Šulák iznosi da se ni Državna komisija nije zalagala za otvoreni javni natječaj, pa su stoga svoju borbu za otvoreni javni natječaj nastavili podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu RH.

No, našom analizom pokazuje se da je u sudskom postupku već donesena odluka kojom je potvrđeno DKOM-ove rješenje čime se otvara pitanje postoje li daljnje mogućnosti za pravnu bitku. Iz činjenice da je na tržištu više gospodarskih subjekata koji su ovlašteni partner Microsofta i po ocjeni Suda proizlazi da je omogućeno tržišno natjecanje.

U slučaju kada je donesena pravomoćna presuda Visokog upravnog suda RH, ostaje mogućnost potencijalno pravne zaštite pred Europskim sudom za ljudska prava, navodi zagrebačka odvjetnica Matea Gospić Plazina.

Komentirajte prvi

New Report

Close