CERP rasprodaje dionice Valamara, paket vrijedan više od 8,5 milijuna eura

Autor: Jadranka Dozan , 19. prosinac 2023. u 07:00
Dionica Valamara bila je u top 3 prema ostvarenom prometu prošle godine, a i ove godine je među najlikvidnijima/S. Niketić/PIXSELL

Od prodaja na uređenom tržištu kapitala lani utrženo manje od četiri milijuna eura.

Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na prošlotjednoj je sjednici, uz ostalo, donijelo i odluku o prodaji glavnine dionica Valamar Riviere koje su trenutno u državnom portfelju, i to kroz redovno trgovanje na Zagrebačkoj burzi.

Država u porečkoj turističkoj kompaniji ukupno ima nešto manje od dva milijuna dionica, što predstavlja 1,57 posto temeljnog kapitala Valamara, a na prodaju na uređenom tržištu kapitala ide 1,88 milijuna dionica. Iako je riječ o malom udjelu, uz trenutne tržišne cijene ta količina dionica vrijedna je oko 8,5 milijuna eura.

Usporedbe radi, tijekom cijele prošle godine CERP je kroz razne modalitete prodaja manjinskih dioničkih udjela ostvario ukupno manje od šest milijuna eura prihoda, pri čemu su dvije trećine prihoda (oko četiri milijuna) bile rezultat prodaja na uređenom tržištu kapitala, oko milijun eura donijeli su mu postupci istiskivanja manjinskih dioničara, dok je od prodaja putem javnog nadmetanja utrženo tek oko 830 tisuća eura.

Jednostavno, državni portfelj manjih vlasničkih udjela raspoloživih za prodaju, posebice kad je riječ o burzovno aktivnim dionicama (što ne uključuje npr. manjinski, ali strateški paket u Podravki), s vremenom se stanjio, a određeni dio takvih dionica drži se i za neke druge potrebe i programe Centra.

1,9

milijuna dionica postepeno će se naći u prodaji

Dobro za likvidnost
Istodobno, količina dionica Valamara koju će slijedom CERP-ove odluke za to ovlašteni brokeri u narednom razdoblju postepeno puštati u burzovnu knjigu ponuda značajna je i u odnosu na prosječne dnevne volumene trgovanja, iako su dionice vodeće hotelsko-turističke kompanije jedne od najlikvidnijih na domaćoj burzi.

Prošle godine, naime, prema ostvarenom prometu Valamar je bio u top 3, a i ove godine je među najlikvidnijim dionicama. Nakon što ih je lani protrgovano ukupno pet milijuna i pritom zabilježeno 21,7 milijuna eura prometa, ove godine je, zaključno s jučerašnjim danom, predmetom burzovnih kupoprodaja bilo više od 5,3 milijuna dionica, uz 23 milijuna eura prometa.

Načelno govoreći, oko 1,9 milijuna dionica iz državnog portfelja koje će se naći na strani ponude na prodaju potencijalno i kratkoročno može biti izvor cjenovnih pritisaka za tu dionicu, no pita li se burzovne profesionalce, izlazak države iz kompanija općenito treba pozdraviti. U slučaju burzovno listanih kompanija to je i s aspekta likvidnosti u konačnici dobro.

Slab utržak od manjinskih udjela

U 2022. CERP je prodajama manjinskih udjela ostvario ukupno manje od šest milijuna eura prihoda, dvije trećine na burzi.

Rast cijene dionice
Kako bilo, nakon što su iz Valamara jučer izvijestili burzu o objavi odluke CERP-a, knjiga ponuda i samo burzovno trgovanje nisu pokazali odmak od uobičajene dinamike aktivnosti, dio kojih su veoma često i Valamarove trezorske kupnje dionica.

Trgovanje je u konačnici zaključeno i blagim rastom cijene (za 0,67%), na 4,53 eura, i to uz nepunih 175.000 eura prometa. Veći je ostvaren dionicama Adrisa, dok je zvijezda jučerašnjeg trgovinskog dana bio Ericsson Nikola Tesla s više od pola milijuna eura prometa.

Inače, na prošlotjednoj sjednici Upravnog vijeća CERP-a podnesena su i izvješća o trima provedenim javnim nadmetanjima u kojima su se prodavali državni udjeli. Javno nadmetanje prodajom je zaključeno samo u slučaju Slavonije Županja, gdje je 39.700 dionica prodano za manje od 700.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close