Čarterašima omogućiti lakše testiranje, sezona inače upitna

Autor: Marija Crnjak , 18. kolovoz 2020. u 22:00
Marine su tradicionalno dobro popunjene u rujnu, a nautička sezona traje sve do listopada pa su sad zapravo na pola ‘puta’, Foto: IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL

U nekim se županijama testiranja provode samo ponedjeljkom, srijedom i petkom u montažnom objektu.

Relativno dobru čarter sezonu mogle bi ugroziti restriktivne mjere koje uvodi sve više europskih zemalja, kao i nedostupnost organiziranog testiranja na koronu za goste u našim marinama. Čarteraši razmatraju dva rješenja, ili da se organiziraju testiranja gostiju ili da sami osiguraju ranije odlaske gostiju, što bi im dalo vremena da naprave test u svojoj zemlji prije povratka za posao.

“Mi smo tradicionalno dobro popunjeni u rujnu, a sezona traje sve do listopada, dakle sada smo na pola sezone i zabrinjavaju nas najave i mjere koje se uvode diljem Europe. Jasno je da države žele zaštiti svoje gospodarske interese i osigurati relativno siguran početak školske godine, ali mi na to moramo biti spremni. Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus. Cijene testova variraju od 650 do čak 1850 kuna, a u pojedinim županijama lokacije za testiranje su ograničene“, istaknuo je Paško Klisović, predsjednik HGK-ova Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima.

Primjerice, u nekim se županijama testiranja provode samo ponedjeljkom, srijedom i petkom u montažnom objektu, a može se očekivati i do 1000 ljudi koji žele obaviti testiranje. Također je problematično što se rezultati testova, ovisno o gradu, čekaju i po dva dana. Struka traži i blaže kriterije za državnu pomoć tvrtkama iz branše koja bi im omogućila da ostanu likvidni do iduće sezone, jer kriteriji za mjere pomoći i potpore trenutno nisu primjenjive.

Komentirajte prvi

New Report

Close