Capakova zamjenica objasnila zašto se cijepljeni ne trebaju testirati

Autor: Poslovni.hr , 25. studeni 2021. u 08:11
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ljude zanima i zašto covid-potvrde nisu uvedene u ugostiteljske objekte, a jesu u javne i državne institucije.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin gostovala je u Dnevniku Nove TV. Odgovorila je na pitanje zašto se cijepljeni ne moraju testirati ako je dokazano da i oni prenose virus.

Zato što cijepljeni prenose virus puno rjeđe nego necijepljeni, to je toliko rijetko da je to rizik koji možemo prihvatiti kao što prihvaćamo rizik da onaj koji nije cijepljen, a ima negativan test ipak možda je zarazan”, rekla je Pavić Šimetin.

Ljude zanima i zašto covid-potvrde nisu uvedene u ugostiteljske objekte, a jesu u javne i državne institucije.

“To je pak sad dio koji se odnosi na ono što je servis građanima, dakle što je država ili javna uprava dužna pružiti građanima, gdje je potrebno pružiti određenu veću razinu sigurnosti nego što je to možda na drugim nekim mjestima okupljanja gdje ljudi nisu primorani ići, nego idu možda iz toga što to žele. Naime, u javni servis svi idemo zato što je to neka nužnost da nešto tamo obavimo”, kaže.

O učinkovitosti cjepiva

Govorila je i o učinkovitosti cjepiva.

“Učinkovitost cjepiva je jako velika. Ono što se zna otpočetka, i na svu sreću to je ostalo do dana današnjeg, da je izrazito efikasno cjepivo u sprečavanju teških oblika bolesti. To se u našim brojkama, koje svakodnevno pratimo, najviše vidi u činjenici da sve osobe koje preminu, a u dobi su srednje ili mlađe životne dobi, čak ispod 60 godina, to su prvenstveno osobe koje nisu cijepljene”, rekla je Pavić Šimetin.

Neke koji se ne žele cijepiti brine i može li cjepivo pokazati ozbiljne nuspojave po ljudsko zdravlje nakon nekoliko godina od njegove primjene. Liječnica kaže da toga nema. “Takvih nekakvih kasnih nuspojava nakon više godina – toga nema kod drugih cjepiva, znači s nekim cjepivima se desetljećima cijepi, cijepe se djeca, cijele generacije djece i takve nuspojave koje bi se javljale godinama nakon cijepljenja – toga nema”, kazala je Pavić Šimetin za Dnevnik Nove TV.

Komentirajte prvi

New Report

Close