Capakova zamjenica: Moglo bi se reći da smo na početku četvrtog vala

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2021. u 10:01
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Pozvala je na pridržavanje aktualnih mjera te na cijepljenje.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj zasad je povoljna, no nužno je pridržavati se mjera i cijepiti se, rekla je za N1 zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

“Ako gledamo brojke, predviđanja su da bismo još neko vrijeme mogli ostati u narančastom, ali nažalost imamo porast broja novozaraženih. Vidi se po podacima za četvrtak, petak i subotu da imamo više od 300 novooboljelih. Blagi je uzlazni trend, no manji u odnosu na druge zemlje.

Pozvala je na pridržavanje aktualnih mjera te na cijepljenje.

Početak četvrtog vala?

“Moglo bi se reći da smo na početku četvrtog vala, koji će imati svoju dinamiku, jedan uzlazni trend, pa smanjenje kad se postrože mjere ili kad se cijepi više ljudi, dodala je.

Teško je pretpostaviti hoćemo li i u četvrtom valu imati više tisuća zaraženih dnevno, kazala je.

Pooštravanje mjera?

“Ako brojke budu rasle, trebat će razmišljati o tome što učiniti da se rast ublaži”, rekla je odgovarajući na pitanje hoće li se ići u pooštravanje mjera.

Ako do pooštravanja dođe, kaže, razmišljat će se o tome kako se sve koristiti digitalna covid potvrda. Što se shopping centara tiče, dodaje, jedna od mogućnosti je “možda i ova vezana uz covid potvrdu”.

“Naravno da nijedno cjepivo nije 100% efikasno, i svatko može imati nuspojave, koje su uglavnom blage i prolazne, i to nije razlog da se građani ne cijepe”, rekla je Pavić Šimetin i još jednom pozvala građane da se odazovu pozivima na cijepljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close