Capak najavio veliku novost: Najesen kreće cijepljenje novim cjepivom protiv omikrona

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2022. u 15:43
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Capak se osvrnuo i na relativno visok mortalitet u Hrvatskoj od covida, od kojega je do sada umrlo nešto manje od 16.000 osoba.

Nove podvarijante omikron virusa  BA.4 i BA.5, koje se ubrzano šire iz Južne Afrike, nisu još zabilježene u Hrvatskoj, potvrdio je u četvrtak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak te najavio na jesen cijepljenje novom vrstom cjepiva za omikron varijantu.

Još nismo zabilježili četvrtu i petu podvarijantu omikrona, ali s obzirom da se šire svijetom, svakako će doći i do nas, izjavio je Capak uoči predstavljanja HZJZ-ova vodiča “Povratak zdravlja i snage nakon covida-19”. Nove podvarijante, kaže, ponašaju se slično kao “osnovni omikron”, odnosno uzrokuje blaži oblik  bolesti.

Najavio je i da će vrlo brzo biti registrirana nova cjepiva koja će štititi protiv omikrona i biti na raspolaganju do jeseni.

Do sada se nešto manje od milijun ljudi cijepilo trećom dozom, a u HZJZ-u očekuju da će se ta populacija na jesen cijepiti i novim cjepivom.

Capak se osvrnuo i na relativno visok mortalitet u Hrvatskoj od covida, od kojega je do sada umrlo nešto manje od 16.000 osoba.

Visok mortalitet od covida neki žele iskoristiti u političke svrhe

“Postoje osobe koje to nastoje iskoristiti u političke svrhe, pa kažu da epidemija loše odrađena i da smo zato imali visok mortalitet”, ustvrdio je Capak te dodao kako je HZJZ evidentirao deset razloga, a na prvom mjestu je slab odaziv na cijepljenje.

Naime,  po procijepljenosti od Hrvatske su u EU lošije samo Bugarska i Rumunjska. Kao druge visokorizične faktore Capak je izdvojio i to što se u Hrvatskoj “puno puši, nepravilno hrani, a imamo i više od 60 posto pretilih iznad 60 godina”.

Capak i njegova pomoćnica Marija Bubaš predstavili su vodič kojim žele informirati javnost o post-covid sindromu ili “dugom covidu”, kako bi ga građani na vrijeme prepoznali i obratili se liječniku.

“Oko 85 posto pacijenata s dugim covidom osjeća umor”, kazala je Bubaš.

Post-covid označava niz simptoma koji traju tjednima nakon preboljenja i ne mogu se objasniti drugom dijagnozom. U brošuri su detaljno opisani najčešći kao što su bol u prsima, otežano disanje, suhi kašalj, poremećaj pamćenja i spavanja, bolovi u mišićima i ispadanje kose. Za brži oporavak savjetuje se pravilna prehrana, hidratacija, tjelesna aktivnost i dodaci prehrani.

“Post-covid simptomi zahvaćaju sve organske sustave i zahtijeva multidisciplinarni pristup”, istaknuo je Capak.

Svjetska zdravstvena organizacija tek je 2021. godine uvela dijagnozu post-covid sindroma. Te je godine u Hrvatskoj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti evidentirano 12.000 takvih slučajeva, a 200 ih je bilo na bolničkom liječenju.

Ove godine uočljiv je značajan porast, pa u dva i pol mjeseca 2022. godine imamo  24.000 zabilježenih slučajeva post-covid sindroma u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te više od 400 slučajeva bolničkog liječenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close