Capak najavio novo, proteinsko, jeftino i učinkovito cjepivo protiv koronavirusa: Naručili smo 300.000 doza

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2021. u 12:15
Foto: Zeljko Lukunic/ PIXSELL

O trećoj dozi i novoj vrsti, prema najavama jako učinkovitog cjepiva, na današnjoj konferenciji za novinare Stožera govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Mi pratimo rad Europske agencije, u komunikaciji smo s našim ljudima. Odluka nije na vidiku za registraciju 3. doze Pfizera. Dapače, čini nam se da se u zadnje vrijeme komunicira da vjerojatno neće biti prije početka 10. mjeseca. Čekamo evaluaciju EMA-e, a ni druge zemlje se ne žure s tom booster dozom, dok se ne vidi rezultat evaluacije, nakon kojih ide odluka. Mi smo napravili dokument prioritizacije, kome ide boster doza – to su stariji, a što se tiče zdravstvenih djelatnika, oni su također pri vrhu, kao i osobe u socijali, zbog prirode posla”, rekao je Capak i zatim govorio o novoj vrsti cjepiva.

“Naručili smo oko 300.000 doza cjepiva, inovativnog, jer dosad smo imali vektorska i MRN-a, a ovo je proteinsko i najavljuje se da će biti jako učinkovito. Dosta je jeftinije od MRN-a cjepiva.

Kad se objave znanstveni radovi, o tom cjepivu će biti poznato više. Ukoliko se pokaže dobrim, ukoliko će djelovati na varijante, pokušat ćemo naručiti više. Pri odluci smo se rukovodili po tome što su brojne zemlje naručile to Sanofijevo cjepivo, a najviše je naručila Njemačka. Obzirom da su oni naručili tolike količine, odlučili smo se povesti za njima jer očito imaju nešto više informacija.

Pretpostavljamo da oni imaju više informacija  kad su uzeli toliko cjepiva pa smo i mi naručili neku manju količinu”, pojasnio je Capak.

Što se tiče lagera, mi nemamo cjepiva kojem brzo ističe rok, s MVPEI-em dogovaramo prodaju i darovanje cjepiva.

Ugovor se s AstraZenecom neće se obnavljati, jer nisu ispunili obveze, a računamo da ćemo do prvog kvartala 2022. dobiti sve doze koje su bile obećane, a koje ćemo koristiti ili dati zemljama Trećeg svijeta, rekao je Capak.

Na pitanje misle li da će novo cjepivo biti učinkovitije te hoće li ljude više uvjeriti da se cijepe, Capak objasnio je  da još  nemamo registracijski file koji će ići EMA-i, ali je poznato da se radi o cjepivu s manjim brojem nuspojava.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close