Čačić: U zadnjem kvartalu imat ćemo znatno ubrzanje investicija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2012. u 21:25
PXL

Čačić nije želio odgovoriti na pitanje koje su to javne tvrtke u kojima će se u zadnjem tromjesečju ubrzati investicije.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je danas kako će do kraja listopada biti objavljeni rezultati investicija sa stanjem početkom listopada, a do kraja godine očekuje ubrzanje investicija pa bi one za 20 posto premašile prošlogodišnje. U zadnjem ovogodišnjem tromjesečju imat ćemo znatno ubrzanje investicija. Planove investicija u svim javnim tvrtkama digli smo za 50 posto u odnosu na prošlu godinu, a očekujemo realizaciju tih planova od 80 posto prosječno, pa nije teško izračunati da bi investicije bile za oko 20 posto veće nego prošle godine. To su, ovog trenutka naše realne procjene, rekao je Čačić odgovarajući na novinarska pitanja tijekom današnjeg posjeta vjetroelektrani na Pometenom brdu kod Dugopolja i Hidroelektrani Zakučac kod Omiša.

Čačić je najavio kako će do kraja listopada biti objavljeni rezultati investicija u razdoblju do 1. listopada te se očekuje da će rezultat u tom razdoblju biti 30 do 35 posto planiranih ukupnih ovogodišnjih investicija. Nije želio odgovoriti na pitanje koje su to javne tvrtke u kojima će se u zadnjem tromjesečju ove godine ubrzati investicije. Čačić je također najavio da će ovih dana biti potpisan ugovor sa samoborskim DIV-om o privatizaciji Brodosplita, rekavši kako to više nije "otvoreno pitanje".

"Brodosplit potpisuje ovih dana i zatvorit ćemo to pitanje najprije u smislu potpisa. Ali 'gotovo je kad je gotovo', ili kako bi Zagorci rekli 'poslije kartanja se na stepeništu broje penezi'", kazao je Čačić i istaknuo kako će, kada se potpiše ugovor, početi konkretna djelatnost novog vlasnika splitskog brodogradilišta.

"Prema našim informacijama, poslovni kontakti, koje imamo od strane DIV-a su intenzivni i očekuje se potpisivanje ugovora", rekao je.
Podsjetivši kako je u Brodosplitu već pripreman armaturni čelik za vjetroelektranu na Pometenom brdu, Čačić je rekao kako su vjetroelektrane koje će se graditi u Hrvatskoj "velika tema za DIV". Pri tomu je istaknuo kako je tijekom ove godine ugovoreno, a do kraja sljedeće godine bit će i realizirano, dva puta više megevata (MW) u vjetroelektranama nego je ukupno realizirano u proteklih osam godina.

"Do sada je u vjetroelektranama napravljeno 134 MW, a tijekom ove godine ugovorili smo gradnju još 270 MW, vrijednosti 400 miljuna eura. Očito je da su se desile neke promjene", ustvrdio je Čačić. Naglasio je kako je najveće ulaganje u energetici, od milijardu eura, planirano ulaganje u Plomin C, potom Senj-Kosinj, vrijednosti između 600 i 650 milijuna eura i druga. Na upit hoće li poskupjeti voda, Čačić je odgovorio kako o tomu nema informacija, ali to nije "izravno" u njegovom resoru.

Komentari (7)
Pogledajte sve

Što se tiće izdvajanja za obnovljive izvore, i HR izdvaja, odnosno uzima se od građana i poduzeća. No u zadnjih dvije godine više je prikupljeno nego je namjenski utrošeno (subvencionira se struja iz obnovljivih izvora. Novac se preusmjerio.

Ministar prvo kaže hop, a onda skaće. Danas sam zvao HITRo, za informacije o otvaranju poduzeća za 1 kn. Zakon je donešen, no nije napravljen pravilnik, pa sve stoji do daljnjeg! Toliko o željama.
Inaće sam zakon, a valjda i pravilnik je pun nebuloza, mora biti jedan zaposlen, oduzima se dio dobiti i prebacuje u temeljni kapital dok se ne dostigne 20.000 kuna, onda prelazi u normalni d.o.o., advokati i bilježnici nisu uskladili svoje tarife,…. i tako to. Ako se zaista želilo pomoći malim investitorima, onda je trebalo iste osloboditi svih nepotrebnih davanja. U nekim državama, dođeš u državni ured ispuniš gotov, pripremljen formular i izađeš kroz vrata sa firmom. Mi smo zarobljeni u nepotrebnom birokratizmu, na žalost svi naši političari tako razmišljaju. Na primjer neka mi netko odgovori čemu služi statistički broj poduzeća, zar se on ne može izbjeći u današnje doba, već ga vućemo 50 godina.

Zemlja koja nejvise ulaze u obnovljive izvore energije je Njemacka. Ali to ima svoju cijenu, tako da potrosaci danas izdvajaju preminju od 3,5 centi po kwh el. energije a od iduce godine se ta premija mora popeti na preko 5 centi, da bi mogli podmiriti sve te investicije. Nacelno je pozitivno, da drzavna poduzeca ne samo da stvaraju dobit, nego da stvaraju dobit za investicije i dodatno jos za vlasnika, sto je u privatnim poduzecima sasvim normalno, samo kod nas je to suspektno. Generalno gledano jadna je zemlja, koja samo ovisi od drzavnim investicija, ali to nije samo problem vlade, dok drugi stoje sa strane i kibiciraju, nego je to u prvom redu pitanje naseg drustva u cjelini, odnosno nesposobnosti za bilo koji kompleksniji projekt. Zato je najbolje pljuvat po Cacicu i cekat bolja vremena, koja ce naravno sama od sebe doci.

http://www.novi-svjetski-poredak.com/2012/06/13/hrvatskom-suvereno-upravlja-rotary-club-jos-od-2000-godine/

New Report

Close