Butković otkrio iz koje skupine zemalja može biti novi većinski vlasnik Croatia Airlinesa

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2019. u 08:34
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar Butković kaže da je poslovanje te tvrtke stabilizirano.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je teško procjenjivati koji bi omjer vlasništva mogao biti u odnosu države i nekog potencijalnog strateškog partnera u vezi s Croatia Airlinesom.

"Teško je reći da će to biti 50, 60, 70 ili 100 posto prodaje vlasništva Croatie Airlines. U svakom slučaju ima zainteresiranih. Svjetske tvrtke se javljaju i zainteresirane su. U tom smislu pričekajmo da krene cijeli proces. Tada ćemo vidjeti tko će predati ponudu, tko je najozbiljniji i kako će ta cijela situacija ići dalje", kazao je Butković HRT-u.

Butković kaže da je poslovanje te tvrtke stabilizirano.

"Ona je prevezla rekordan broj putnika u prošloj godini. Inzistirat ćemo da CA ostane hrvatski brend, da se zadrže sve linije na kojima sada vozi. Nabavka novih aviona, modernizacija nove flote, i otvaranje novih linija. To je u funkciji hrvatskog turizma i cjelokupnog gospodarstva", kaže ministar.

Butković nije želio govoriti o mogućim rješenjima za CA. Smatra da povjerenstvo koje se formiralo mora ući dublje u sve podatke i poslovanje Croatia Airlinesa i vidjeti što je zapravo zdravi dio te tvrtke, odnosno što treba još učiniti u tvrtki kako bi njeni pojedini dijelovi bolje funkcionirali.

Gordan Maras izjavio je da bi za CA trebalo naći strateškog partnera s kojim bi se zadržala naša kompanija.

"Treba naći partnera koji bi djelovao s Croatia Airlinesom na razini svjetskih destinacija – da su jaki i izvan EU-a, a ne da smo im mi eventualno njihov distributer. Moj stav je da nađemo partnera izvan EU-a, kako bi se destinacijska priča razvijala", kazao je Maras.

Ministar Butković rekao je da ne možemo mi utjecati na to odakle će doći strateški partner.

"Naravno da postoje određena ograničenja i što se tiče zakonodavstva Europske unije. Ne može netko tko nije iz Europske unije postati većinski vlasnik Croatia Airlinesa. Puno je stvari koje moramo uzeti u obzir prije konačne odluke", kazao je i dodao da će se ove godine otvoriti zračna luke Dubrovnik i zračna luke Split.

Komentirajte prvi

New Report

Close