Butković nasjeo na ‘virtualnog Sanadera’

Autor: Saša Vejnović , 11. veljača 2008. u 06:30

Jutarnji list za danas najavio objavu rezultata interne istrage u slučaju lažnog intervjua s premijerom, te poteza koje će povući zbog afere

U Jutarnjem listu je jučer trajala istraga o slučaju “lažnog intervjua” s premijerom Ivom Sanaderu, a u poslijepodnevnim satima priopćeno je da će danas izvijestiti o “rezultatima istrage i potezima koji će se na temelju te istrage povući”. U novinarskim krugovima pronio se glas da će glavni urednik Tomislav Wruss podnijeti ostavku, a on je za Poslovni dnevnik na izravno pitanje je li to točno, kratko izjavio: “Sutra ćemo obavijestiti sve o svemu”. Davor Butković, ugledni novinar i jedan od pokretača Jutarnjeg lista, očito je nasjeo na priču još nepoznata čovjeka, za kojeg je vjerovao da je predsjednik Vlade Ivo Sanader i napravio s njim intervju elektroničkom poštom. Intervju, objavljen u broju Jutarnjeg lista od subote, prerastao je u aferu kada je Vlada u 19,30 sati poslala priopćenje u kojem kaže da je tekst u cijelosti izmišljen, što predstavlja “krajnje neprofesionalan, neetičan i nedobronamjeran čin koji može imati i posljedice na dostignutu razinu demokratskih odnosa u hrvatskom društvu”.Uslijedila je isprika Jutarnjeg te ispovijest “virtualnog premijera” u Večernjem listu koji tvrdi da je sve bila šala te da nije vjerovao da će tekst doista biti objavljen. Navodno je riječ o 23-godišnjaku koji je Butkoviću poslao SMS-om novogodišnju čestitku, za koju je novinar vjerovao da je od predsjednika Vlade. Poslije su porukama dogovarali intervju (mladić se nije htio javiti kad ga je Butković zvao), a ugledni novinar nije posumnjao ni kada je pitanja predsjedniku Vlade trebao poslati na adresu linija04@gmail.com. Tako realiziran intervju Jutarnji je najavio na naslovnici.

Zlatko Mehun, glasnogovornik Vlade, tvrdi da ga Butković nijednom u proteklih nekoliko dana nije nazivao na mobitel te da je samo jednom nazvao u vladin Ured za odnose s javnošću. “Nazvao je u četvrtak poslije podne u moj ured, a kako sam ja bio s premijerom na putu u Švicarskoj, ponudili su mu da razgovara s mojom zamjenicom. No on je to odbio”, rekao nam je jučer Mehun. Nakon izbijanja afere mnogi su se pitali zbog čega je Vlada čekala 24 sata s reakcijom jer su novine od, primjerice, subote, već u petak navečer na zagrebačkim kioscima. “Premijer je doista u petak doznao da je intervju objavljen, no htjeli smo provjeriti sve moguće vrste komunikacija iz Vlade da slučajno nije na neki od naših e-mailova došlo bilo što slično. Tek kad se otklonila svaka sumnja, objavili smo priopćenje”, kaže Mehun koji nije znao reći zbog čega je Butković zvao sada već bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka da prenese Sanaderu da intervju neće ići u prilogu Jutarnjeg. Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, kaže da ova priča pokazuje kako “nije uvijek dobro biti blizak s premijerom jer da je pokušao raditi intervju s jedne normalne novinarske distance Butković sigurno ne bi upao u ovakvu nevjerojatnu zamku”. Duka dodaje da ovaj skandal nažalost smanjuje vjerodostojnost hrvatskog novinarstva. Iako je doista skandalom vjerodostojnost Jutarnjeg lista ozbiljno poljuljana, prema našim informacijama još nije podnesena prijava protiv “šaljivca” koji se očito lažno predstavljao. Prijavit neće ni Vlada jer, kako kaže Mehun, isprika Jutarnjeg lista im je dovoljna. Kako prijave (još) nema, policija dvoji treba li možda postupiti po službenoj dužnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close