Bulj ne smije postaviti ‘građanske straže’ na granici: ‘To je protuzakonito! Prikuplja političke bodove’

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2023. u 10:43
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

Gradonačelnik Sinja i Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, najavio je da će na području Cetinske krajine organizirati samozaštitu na granici, kako bi se spriječio prijelaz migranata. Tako nešto bilo bi ilegalno.

“Tako nešto je protuzakonito i to ne može napraviti, mislim da je to izjavio jer prikuplja političke bodove. Uostalom, tamo ni nisu toliko ugroženi”, rekao nam je stručnjak za sigurnost i bivši policijski kriminalist Željko Cvrtila za N1.

Da nema ugroze, ne slaže se Bulj, koji kaže da je na području Policijske uprave sinjsko-dalmatinske dva posto nezakonitih migracija, od njih 61.000 kroz ovu godinu.

“Što, to je oko 1200 ljudi, nije to tako velika brojka niti ugroza, kao što sam i rekao. Jednostavno, on to zakonski ne može učiniti, što god kaže”, dodao je Cvrtila.

Objasnio je i da policija nema posebnih ovlasti pa se zato događa da migranti mirno prelaze ilegalne prijelaze granice. Zato, napominje, ništa ne bi promijenilo ni da se na granici pojavi vojska.

“Možete staviti vojsku, NATO ili Bulja, uz ove ovlasti Hrvatska ne može ništa jer ovako kako se postupa, odredila je Europska komisija. Dok ona ne promijeni taktiku i metode postupanja, ništa se neće promijeniti. Neke države su uvele svoje posebne odredbe, kao Poljaci i Mađari, no s ovom taktikom svi imaju protok ljudi.”

Komentirajte prvi

New Report

Close