Bujanović najavio veliki plan rasterećenja poduzetnika

Autor: Josipa Ban , 17. siječanj 2024. u 06:25
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Cilj je Akcijskog plana podići konkurentnost države smanjujući troškove poduzetnicima, a njegov bi konkretan efekt trebao iznositi minimalno 265 milijuna eura.

Uskoro bi na Vladi trebao biti predstavljen Akcijski plan administrativnog rasterećenja, najavio je domaćim medijima Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, na marginama konferencije CEE Forum koji se u organizaciji Euromoneya održava u Beču.

Cilj je Akcijskog plana podići konkurentnost države smanjujući troškove poduzetnicima, a njegov bi konkretan efekt trebao iznositi minimalno 265 milijuna eura, iako ne u direktnim financijskim uštedama već onim administrativnim, odnosno vremenskim.

“Ovim ćemo planom digitalizaciju konkretno staviti u funkciju kako bi omogućili efikasnije i učinkovitije poslovanje kompanijama u Hrvatskoj, posebno malima”, ističe državni tajnik dodajući da će najveći utjecaj Akcijski plan imati u nekoliko područja – financijama, Poreznoj upravi, poljoprivredi. Jedna od mjera ovog Akcijskog plana bit će elektronička razmjena računa (eRačun). To postaje obaveza za sve poslovne subjekte do kraja 2024.

Bujanović se osvrnuo i na privlačenje stranih investitora. Naglasio je da je Hrvatska u tome posljednjih godina vrlo uspješna jer smo od 2018. privukli 13 milijardi eura investicija.

Kao primjer navodi američku kompaniju Jabil koja je za svoj budući proizvodni pogon, između deset lokacija, odabrala Osijek u kojem bi trebala zaposliti 1500 ljudi. Država će kroz Strategiju pametne specijalizacije podupirati investicije u sedam područja koja je odredila prioritetnima.

Također, nove će prilike biti otvorene i u industriji Net Zero. Procjene govore da će Europi trebati 500 tisuća novih zaposlenika u tom području, a “država može usmjeravati građane da se obrazuju i prekvalificiraju upravo u industrijama koje će nastati zahvaljujući prijelazu na zeleno i održivo”, kaže Bujanović.

No, u tom prijelazu, pa i poticanju stranih investicija, posebno u tehnološki naprednijem sektore, velik će nam problem biti radna snaga. Ipak, to može biti i prilika, smatra Bujanović, jer upravo otvaranje kvalitetnih radnih mjesta može iseljenje vratiti natrag u domovinu. Rekao je i da očekuje da će inflacija nastaviti padati, posebno kroz cijene cijene hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close