U 4 godine energetsku obnovu uložit će se više od pet mlrd. kn., a ministar Štromar otkrio je na koji je projekt posebno ponosan

Autor: Lucija Špiljak , 17. lipanj 2019. u 11:49
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Oporavak građevinskog sektora, najbolje opcije odnosa javnog i privatnog partnerstva u budućnosti te promocija svih uspješnih mjera i poslovnih inicijativa koje se u ovom sektoru već provode, bile su tema konferencije Budućnost građevinskog sektora u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Kroz prezentacije i panel diskusije sudionici su raspravljali o provođenju digitalizacije u građevinskom sektoru, povlačenju sredstava iz EU fondova, javnoj nabavi, novim tehnologijama u gradnji te nedostatku radne snage.

“Želimo progovoriti o temama koje muče ovaj sektor koji, premda je i više nego značajan za gospodarski rast i povlačenje sredstava iz EU fondova, također se suočava s problemom nedostatka radne snage. Zato navedene teme traže našu pozornost”, istaknuo je u pozdravnom govoru glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

Važno je govoriti o promjenama i angažirati se u građevinskom sektoru, smatra Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

“Naišli smo na podršku pri uvođenju digitalizacije u sustav izdavanja dozvola, a zainteresirane i dalje pozivamo na daljnji dijalog, realizaciju i ostvarivanje zajedničkog cilja; da nam sutra bude bolje nego danas, da budemo konkurentnija zemlja te da mladi imaju više mogućnosti za stjecanje znanja i mogućnosti za uspjeh. Trenutačno se gradi i obnavlja više od tisuću objekata, a Ministarstvo želi pomoći mladima da riješe stambeno pitanje te omogućiti domaćinstvima, bolnicama, vrtićima i javnim zgradama da uz pomoć fondova EU sudjeluju u energetskoj obnovi”, naglasio je Štromar i dodao da će u naredne četiri godine u energetsku obnovu uložiti više od pet milijardi kuna privatnog i javnog novca.

Prošle je godine Ministarstvo povuklo 60 posto više sredstava nego su planirali, a mjerama za mlade pomogli su, naveo je ministar, 13.500 mladih obitelji. Cilj Ministarstva je do kraja godine doći do brojke od 20.000 obitelji.

Posebno je, kaže, ponosan na projekt sustava izdavanja građevinskih dozvola kojim biljezi i šalteri odlaze u povijest, čime se stvara brži, jeftiniji i efikasniji sustav. Daljnjim rastom i radom, ali i digitalizacijom Hrvatska će, smatra Štromar biti konkurentnija i na Doing Business ljestvici.

“Moramo biti spremni ići i mijenjati se nabolje, okaniti se birokratiziranosti sustava, izboriti za daljnji razvoj investicija, poticati stanogradnju i korištenje stambenih kredita. Budućnost građevinskog sektora tema je od iznimne važnosti stoga hvala organizatoru”, istaknuo je Predrag Štromar.

Komentirajte prvi

New Report

Close