Buduća psihologinja znanje stečeno u odjelu ljudskih resursa već uspješno primjenjuje na svom radnom mjestu

Autor: Ivan Tominac , 30. siječanj 2022. u 22:00
Maja Fartek ističe da joj je glavni motiv prijave na projekt bio manjak prakse koju pruža fakultet/PD

U Bauerfeindu su ponosni što mogu biti dio ovako važnog projekta i vjeruju da stručna praksa koju provode pridonosi zapošljivosti studenata.

Tvrtka Bauerfeind već dugi niz godina aktivno sudjeluju u projektu Iskustvo zlata vrijedi te tako zajedno s organizatorima razbija predrasude o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Ove godine svoje mjesto na praksi u njihovim redovima dobila je studentica Maja Fartek, a što ove godine o svojem sudjelovanju i iskustvima poručuju iz Bauerfeinda, saznali smo u razgovoru s njihovom asistenticom u marketingu Danijelom Masnjak.

“Prije svega, smatramo da je osobe s invaliditetom, kao i one lošijeg imovinskog stanja, potrebno i nužno uključiti na tržište rada i integrirati ih u poslovni svijet. Niz je razloga za to, od onih socijalnih pa sve do ekonomskih.

Primjer dobre prakse
Ponosni smo što možemo biti dio ovako važnog projekta i vjerujemo da stručna praksa koju provodimo pridonosi zapošljivosti studenata s invaliditetom i studenata lošijeg imovinskog stanja, a stručna znanja i iskustvo koje steknu radeći u Bauerfeindu zasigurno će osigurati lakše stupanje u radni odnos’’, rekla je Danijela Masnjak iz Bauerfeinda.

Kako dodaje, iznimno im je drago što podržavanjem ovog projekta imaju mogućnost biti prekretnica za mlade ljude kojima je ova vrsta prilike iznimno važna. “Ako smo na taj način pridonijeli njihovoj boljoj budućnosti, a vjerujemo da jesmo, onda je naša misija uspješno izvršena’’, ukratko će Masnjak.

Neovisno o tome je li riječ o djelatniku s više iskustva ili mladoj osobi, rade sve kako bi se osoba u njihovu okruženju osjećala dobrodošlo. Međutim, nakon što osoba dođe, angažman oko zaposlenika ne prestaje, a zadovoljstvo radnim mjestom ono je čemu teže kod svakog člana njihova kolektiva. Tako možemo reći da su kao tvrtka primjer dobre prakse i pravac na koji se treba ugledati.

Fartek

Vrlo mi je drago što sam dobila priliku odraditi praksu upravo u firmi koja se od svojih samih početaka zalaže za dobrobit osoba s invaliditetom.

“Kao i pri primitku svakog novog djelatnika, važno nam je da se uklopi u kolektiv i da se osjeća dobro u novom radnom okruženju. Veliki naglasak stavljamo na zadovoljstvo naših zaposlenika i ugodnu radnu atmosferu. Nadalje, stavljamo naglasak na angažiranje studenta na onim poslovima koji su za njega uistinu relevantni kako bi na kraju cijelog procesa provedena praksa pozitivno utjecala na razvoj njihovih daljnjih karijera’’, dodala je naša sugovornica.

Kada je riječ o osobama s invaliditetom, njihov angažman oko zaposlenika ide i korak dalje. Sve je na koncu usmjereno dobru pojedinca.

“Kada govorimo o osobama s invaliditetom, postoje dodatni koraci koje poduzimamo,a koji su usmjereni na njihovu sigurnost. To su ponajprije upoznavanje s prostorom i sigurno kretanje po istom te osiguravanje dodatne asistencije ako je osobi to potrebno’’, rekla je Masnjak.

Kod mladih ljudi i praktikanata fokus se ujedno stavlja i na mentorsko vođenje kao važan input u njihovom profesionalnom rastu.

“Mentor je spona između pojedinca na praksi kao mlade osobe koja se možda prvi puta susreće s radom u tvrtki i uigranog kolektiva. Mentorska podrška iznimno je važna kako bismo studentu prenijeli sva relevantna znanja, a ostale kolege upoznali s osobom na praksi te ciljem projekta Iskustvo zlata vrijedi’’, istaknula je Masnjak. Objašnjava i kako je za svakog djelatnika na novom radnom mjestu izuzetno važno sistematizirano upoznavanje s radnim procesima i radnim zadacima. Kvalitetno mentorstvo u tom slučaju olakšava i ubrzava proces asimilacije.

Bolja integracija u društvo
Tvrtka Bauerfeind već niz godina sudjeluje u projektu Iskustvo zlata vrijedi, a osim što su svjesni toga da imaju priliku ponuditi vrijedno iskustvo za studente, ne libe se reći da je ovo proces iz kojeg i oni sami uče. Poslovanje Bauerfeinda temelji se na ortopedskim pomagalima koja omogućavaju ljudima, da bez obzira na zdravstvene poteškoće, funkcioniraju u svakodnevnim zadacima.

Danijela Masnjak iz Bauerfeinda/PD

“Zapošljavanje osoba s invaliditetom je nama vrlo blisko kao i brojni drugi projekti čiji je cilj bolji život osoba s invaliditetom te bolja integracija u društvo. Također smo pokrenuli ili sudjelovali u brojnim akcijama pomoći osobama lošijeg imovinskog stanja, sportskim društvima, raznim udrugama za rad s djecom i slično. Iskoristila bih ovu priliku i pozvala sve hrvatske firme da usvoje politiku zapošljavanja osoba s invaliditetom, da se ne ustručavaju i ne boje nepoznatog’’, rekla je Masnjak.

Bauerfeind u svome poslovanju stavlja naglasak na društvenu odgovornost, kako putem već spomenute politike zapošljavanja osoba s invaliditetom, tako i kroz niz drugih akcija, kao što je sponzoriranje sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom, udruga za dječju rehabilitaciju, zaista različitih jednokratnih donacija, ali posebno su ponosni na projekte kao što je Iskustvo zlata vrijedi.

Razlog je jasan, ovo je projekt koji se nastavlja iz godine u godinu i osigurava mladim ljudima nova znanja, nova iskustva, a ponajprije osjećaj pripadnosti zajednici. Biti dio te priče neporeciva je vrijednost, a postati dio njihove ove godine priliku je dobila studentica diplomskog studija psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu Maja Fartek.

“S obzirom na to da je Maja studentica psihologije, praksu je odradila u odjelu ljudskih resursa. Njezina stručna znanja su dala doprinos u procesu evaluacije zaposlenika koji kontinuirano provodimo. Maja se odlično snašla i uklopila, sve poslove je savjesno i precizno odrađivala. Uvjereni smo da će stečena znanja moći primijeniti kako u nastavku školovanja tako i na svom radnom mjestu’’, zaključila je Bauerfeindova asistentica u marketingu Danijela Masnjak.

O cijelom iskustvu razgovarali smo i s njihovom ovogodišnjom praktikanticom Majom Fartek. Kako nam govori u samom početku, njen glavni motiv prijave bio je manjak prakse koju pruža fakultet.

“Nažalost, na diplomskom studiju psihologije mog fakulteta se studentima pruža prilika za samo mjesec dana prakse. Pri tome se praksa odvija na najviše dva mjesta koje student izabere, odnosno gdje bude primljen. Smatram da je za studente pomagačkih zanimanja, koji će nakon fakulteta u svakom slučaju raditi u kontaktu s ljudima, to svakako premalo.

Izgraditi kompetencije
Problem je još veći od početka COVID-19 pandemije. Iz tog razloga jako cijenim inicijative poput ove koje pružaju šansu studentima izgraditi neke od važnih kompetencija i prije samog kraja fakulteta’’, započela je studentica Fartek.

Praksu koju je imala prilike obaviti u Bauerfeindu opisuje kao izrazito korisnu i poučnu za njen daljnji profesionalni razvoj. Radila je pod mentorstvom voditeljice ljudskih potencijala Bauerfeinda Nikoline Jamić Mihaljević. Kako govori Fartek, njena mentorica joj je u kratkom vremenskom razdoblju uspjela predstaviti samu tvrtku i procese unutar Odjela ljudskih potencijala te odgovoriti na njena brojna pitanja.

“Vrlo mi je drago što sam dobila priliku odraditi praksu upravo u firmi koja se od svojih samih početaka zalaže za dobrobit osoba s invaliditetom. Bauerfeindova misija mi je vrlo bliska i osobno, i profesionalno, s obzirom na to da sam svoj diplomski rad odlučila napisati upravo na temu kvalitete života povezane sa zdravljem osoba sa skoliozom. Također, bilo mi je izrazito drago upoznati se s visokim standardom tretmana ortopedskih pacijenata koji se jedva može usporediti s onim od prije 10-ak godina’’, istaknula je Fartek.

Tijekom prakse bila je uključena u različite procese vezane za upravljanje ljudskim potencijalima. Pri tome najviše ističe regrutaciju i selekciju novih zaposlenika, a znanje stečeno u Bauerfeindu, direktno će Fartek, već sada koristi na svom radnom mjestu.

Mogućnost usvajanja novih znanja svojevrsna je misija projekta Iskustvo zlata vrijedi, a upravo za time idu i mnogi studenti koji se prijave za sudjelovanje na projektu. Mladi su svjesni situacije u kojoj se kao pojedinci nalaze, a praksu koriste kao moment koji će im pomoći da se u nekom trenutku istaknu na tržištu rada.

“Tržište je takvo da traži već izgrađene ljude s određenim kompetencijama i iskustvom, koje većina mladih ne posjeduje. Čini mi se da je situacija nešto bolja za studente STEM znanosti, ali uvijek može bolje’’, govori nam svoje mišljenje studentica Fartek.

Prihvaćanje različitosti
Iako su mladi sami po sebi već uvelike ugroženi na tržištu, ovaj problem se multiplicira kada je riječ o osobama s invaliditetom. Projekt Iskustvo zlata vrijedi jedan je od onih koji mijenjaju svijest, a društvenu odgovornost s papira stavljaju u praksu.

“Osobe s invaliditetom, kao i osobe s tjelesnim oštećenjem, su još uvijek često diskriminirane u našem društvu. Kad završe fakultet, osim što se susreću s problemima kao i svi drugi mladi, imaju teret dodatnog nerazumijevanja zbog svog zdravstvenog stanja.

Teško je odgovoriti na pitanje kako promijeniti društvenu svijest u Hrvatskoj koja naginje k netrpeljivosti prema bilo kakvoj različitosti. To se ne događa preko noći, već je proces koji će trajati duže vrijeme.. Što će biti više društveno odgovornih poslodavaca i zaposlenih osoba s invaliditetom, vjerujem da će se polako i smanjivati predrasude’’, zaključila je studentica diplomskog studije psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu Maja Fartek.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close