Bruxelles očekuje rast hrvatskog BDP-a od 8,1 posto, ispred nas su samo dvije države

Autor: Ana Blašković , 12. studeni 2021. u 07:45
Motor rasta ostaje domaća potražnja koju gura dobra situacija na tržištu rada/T. Miletić/PIXSELL

Dobru perspektivu hrvatskom gospodarstvu donijele su snažna privatna potrošnja te turistička sezona iznad očekivanja.

Posljednje prognoze Europske komisije (EK) za gospodarska kretanja u Hrvatskoj približile su očekivanja rasta većini lokalnih očekivanja. Korekcijom na više Bruxelles očekuje u ovoj godini 8,1 posto rasta (ranije 5,6 posto), što je nadomak HNB-ovih 8,5 posto, ipak opreznije od Vladinih 9 posto, no ujedno je i treća najbrža stopa u Europskoj uniji.

Jesenske prognoze Komisije generalno predviđaju brži tempo oporavka od korona krize nego one proljetne, uostalom korekcije na više kako se godina bliži kraju davali su i domaći stručnjaci. Europski lider s najvišim BDP-om u 2021. bit će Irska s prognoziranih 14,6 posto, slijedi Estonija s 9 posto.

Suštinski bez iznenađenja

Rang ljestvica u idućoj godini, naravno ne bude li korekcija, mogla bi izgledati još bolje s rastom od 5,6 posto, odmah iza Malte. “Oporavak hrvatskog gospodarstva nastavio se i u 2021., ponajviše zahvaljujući snažnoj privatnoj potrošnji i boljim od očekivanih rezultata u turističkom sektoru.

Povoljna ekonomska kretanja prelila su se na tržište rada koja doživljava snažnu dinamiku zapošljavanja”, ističe EK. Dobra perspektiva gospodarstvu očekuje se i u naredne dvije godine. Suštinski u jesenskim prognozama Bruxellesa nema većih iznenađenja.

5,8

posto ove će godine iznositi stopa nezaposlenosti, što je rekordno nisko

Motor rasta ostaje domaća potražnja koju gura dobra situaciju na tržištu rada. Tijekom krize akumulirana štednja i rast potrošačkog kreditiranja dat će svoj obol ekonomskom zamašnjaku. Pozitivan doprinos doći će i iz smjera javne potrošnje, no njezin moment će usporiti zbog targetiranja manjka i javnog duga u okviru uvođenja eura u 2023.

Investicijski zamah trebao bi ubrzati na krilima europskog novca u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti povrh redovnog EU proračuna i isplata iz Fonda solidarnosti za štete od potresa.

Europska komisija očekuje da će s vremenom ti fondovi potaknuti dodatne privatne investicije, koje će dodatno olakšavati povoljni uvjeti financiranja.

I konačno, reforme iz NPOO-a (o kojima ovisi buduće izdašne uplate) trebale bi podržati poslovno povjerenje, navodi EK.

Nastavak solidnih kretanja

Izvoz je stavka BDP-a koja bi trebala rasti sukladno poboljšanju situacije u glavnim trgovinskim partnerima. Nakon ovogodišnjeg iznenađujućeg skoka izvoza usluga, u prvom redu turizma, očekuje se nastavak solidnih kretanja čiji su preduvjeti povoljni uvjeti na emitivnim tržištima i normalizacija putovanja.

Premda se domaćem gospodarstvu prognozira snažan rast izvoza roba, njegova uvozna ovisnost rezultirat će postupnim kvarenjem trgovinske bilance što je slika koja u bitnom odražava ranjivosti i konkurentske slabosti gospodarstva.

I konačno, nezaobilazni faktor neizvjesnosti tih prognoza je niska stopa procijepljenosti od tek 44,9 posto svih građana. Takve brojke “mogle bi dovesti do strožih mjera radi suzbijanja pandemije te kašnjenje u obnovi od potresa”.

Pozitivni ‘rizici’ su mogući ulazak u šengenski prostor i eurozonu. Inflacija će prema očekivanjima ubrzati zbog rasta cijena energije i hrane te dosegnuti 2,2 posto u ovoj godini nakon čega bi se trebala postupno stabilizirati.

Manjak u proračunu trebao bi se spustiti na 4,1 posto BDP-a u 2021., a iduće godine na 2,9 posto, a silazna putanja predviđa se i za javni dug; s ovogodišnjih 82,3 posto na 79,2 posto iduće godine. Zaposlenost bi se već ove godine trebala vratiti na pretkriznu razinu, a stopa nezaposlenosti spustiti na rekodno niskih 5,8 posto u 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close