Brojke potvrdile najave: Kampovima najbolje ide

Autor: Marija Crnjak , 29. lipanj 2020. u 07:00
ADAC je ove godine u popis najboljih uvrstio 134 hrvatska kampa, 8 više nego 2019./Ivana IvanoviĆ/PIXSELL

Polovica prometa je ostvarena u Istri, čiji su kampovi tijekom lipnja napravili blizu 29% lanjskog prometa.

Kako se i najavljivalo prilikom otvaranja turističkih objekata, kampovi u pandemiji najpopularniji segment turističkog smještaja, njihova je popunjenost sve bolja što se ljetne žege više približavaju.

Stoga bi ovog ljeta kampovi mogli i premašiti trećinu lanjskog prometa na kojoj su trenutno, a optimizam pojačava i to što je Hrvatska na Mediteranu jedna od vodećih kamping destinacija.

Od emitivnih tržišta možemo računati na Nijemce, Austrijance i Slovence, teško na Talijane i Nizozemce koji će vjerojatno ostati doma.

Lako je provesti preporuke

“S obzirom na sve okolnosti, i činjenicu da u našim vodećim tržištima još nisu počeli ljetni školski praznici, možemo reći da smo zadovoljni razvojem situacije i najavama za srpanj i kolovoz. Nadamo se da će se ovakvi trendovi nastaviti. Gosti imaju povjerenja u naše kampove koji su se maksimalno prilagodili okolnostima i posluju u skladu sa svim preporukama, a kamping je po prirodi oblik smještaja u kojem se te preporuke mogu provoditi bez puno poteškoća”, istaknuo je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

U četvrtak se u hrvatskim kampovima odmaralo 78 tisuća gostiju, a dosadašnji promet kampova u lipnju je na oko 30% lanjskog, te na oko 23% na razini godine.

Prema podacima eVisitora, od ukupno 3,2 milijuna noćenja ostvarenih u Hrvatskoj do 25. lipnja), u kampovima je ostvarena četvrtina.

Polovica prometa je ostvarena u Istri, čiji su kampovi tijekom lipnja napravili blizu 29% lanjskog prometa, oko 23% noćenja bilo je na Kvarneru čiji kampovi imaju bolju popunjenost (35 posto lanjske), kao i kapovi u Zadarskoj županiji u kojima je bilo oko 12 posto ukupnog kamping prometa u lipnju.

Domaći na 4. mjestu

“Najbrojniji su gosti iz Njemačke, Austrije i Slovenije, a na visokom četvrtom mjestu su domaći, pa Česi. Najjače destinacije su Rovinj, Tar Vabriga i Vrsar”, otkriva Palman, te dodaje da je otvorena većina od 800-tinjak kampova. Nijemcima je inače Hrvatska druga omiljena destinacija za kamping, iza Italije koja ih je tek krenula otvarati.

U ovogodišnjem izdanju ADAC-ova vodiča kampova navodi se da su prema ocjenama inspektora hrvatski kampovi zabilježili najveći kvalitativni porast i se ozbiljno se približili prvoplasiranoj Nizozemskoj. ADAC je ove godine u popis najboljih uvrstio 134 hrvatska kampa, 8 više nego 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close