Broj tvrtki koje ne plaćaju radnike povećan za 2500

Autor: Marija Brnić , 01. veljača 2015. u 22:00
Arhivska fotografija: Kristina Štedul Fabac / Pixsell

Crna lista bez kraja.

Kako bi se smanjio broj poduzetnika koji ne isplaćuju plaću prošle su godine Porezna uprava i Ministarstvo rada objavili "crnu listu" onih gospodarstvenika koji u Hrvatskoj ne plaćaju svoje radnike.

Već nakon same objave resorni ministri su izvještavali kako ta mjera daje efekta, pa je 311 tvrtki i 17 obrtnika podmirilo sve zaostatke prema svojih 2500 radnika. Prvi popis, inače, je brojao 5620 tvrtki i 1418 obrtnika s neisplaćenih više od tri plaće. Posljednji podaci, pak, pokazuju da je lista i nakon što su neki s nje brisani, zapravo povećana, ukupno za više od 2500 poduzetnika. Tako je kroz pola godine među neplatišama sada ukupno 7527 pravnih, te 1900 fizičkih osoba – u tim tvrtkama i obrtima bez plaća je ostalo 37.818 radnika.

Usporede li se podaci iz srpnja prošle godine i najnoviji, vidljivo je da su s liste nestali neki veliki, ali su na nju uplovili i neki novi poduzetnici. Najveći broj neplaćenih radnika prije pola godine na listi su imali Tempo u stečaju (240), ivanečki Elcon (231), čabarski Finvest Corp (222), te Savacel Tvornica celuloze (212), riječki 3. maj Motori i dizalice (211) i karlovački Adriadiesel (204). U međuvremenu, od navedenih su na listi ostali Finvest, te državna tvrtka 3. maj MID, a nije brisana ni Savacel. Na listu su, međutim, sada i tvrtke koje imaju znatno veći broj radnika. Rekorder s 1064 radnika prema kojima ima nepodmirene plaće od svibnja do listopada, dok za plaće za studeni nema dugovanja, je Hidroelektra Niskogradnja, raste problem s isplatom plaća i u tvrtki za proizvodnju kuhinja A-G Dinas iz Beljevine, koja duguje plaće za ukupno 519 zaposlenika.

Od kolovoza je neplaćanje radnika na listu ubacilo i splitski Konstruktor inženjering, koji nepodmirene plaće ima prema 676 radnika. Na 'crnoj listi' su od ljeta i zadarska tvrtka za preradu ribe Adria (200 radnika), Bor iz Novog Marofa (137 radnika), Dionos Građenje iz Soblineca (124), Energo-tim iz Slavonskog Broda (99), a među novim neplatišama radnika su i zagrebački TDR (68), te splitski NK Hajduk (68). Hajduk nije i jedini nogometni klub na listi, još su u tom društvu vinkovačka Cibalia i NK Podmorac iz Kostrene, te NK Zadar, Osijek i Varaždin, a brisan je jedino NK Imotski. 

Komentirajte prvi

New Report

Close