Brodarski institut po drugi put izbjegao odlazak u stečaj

Autor: Marija Brnić , 03. veljača 2019. u 22:00
Glavni direktor Igor Tripković/Boris Ščitar/VEČERNJI LIST/PIXSELL

Iznos od 10,6 milijuna kuna za deblokadu osiguran sklapanjem sporazuma s poslovnim partnerom.

Brodarskom institutu uspjelo je još jednom, drugi put u dvije godine, izbjeći proglašenje stečaja. Prošli tjedan uspio je podmiriti sav iznos duga zbog kojega je Fina blokirala račun tvrtke dulje od 180 dana, te su formalno nestali razlozi za pokretanje stečaja. 

Glavni direktor te državne tvrtke Igor Tripković kaže kako su novac za deblokadu osigurani sklapanjem sporazuma s poslovnim partnerom. Ne otkriva puno detalja o projektu i partneru s kojim je ostvarena spasonosna suradnja, koja je za Institut važna jer je donijela potrebnih 10,6 milijuna kuna za deblokadu računa, koja traje kontinuirano od lanjskog svibnja.

Deblokada poslovnih računa je bio samo jedan, iako najvažniji, korak. Sljedeći koraci, kaže Tripković, vezani su uz nastavak poslovnih aktivnosti na projektima koji su započeti početkom 2018. i na kojima se radilo tijekom blokade, a njihovom bi se realizacijom osigurala dugoročnija opstojnost Instituta. Riječ je o komercijalnim projektima, no budućnost direktor Brodarskog instituta vidi u većem usmjeravanju na poslovne prihode od znanstvenih i obrazovnih aktivnosti. Na tome se temelji i program restrukturiranja, koji je prema Tripkovićevim riječima Nadzorni odbor već usvojio, ali se radi promjene poslovne situacije dorađuje. “Program restrukturiranja predviđa ostvarenje udjela komercijalnih znanstvenih-obrazovnih aktivnosti u omjeru 50-30-20 posto do kraja razdoblja restrukturiranja od 2019. do 2021. S obzirom na to da se trenutno 90% prihoda ostvaruje iz komercijalnih aktivnosti, postizanje navedenog omjera do kraja 2021. bio bi odličan rezultat. To bi posebno bilo značajno jer bi značilo da su obnovljene znanstvena i obrazovna komponenta, a to je za ovakav Institut izuzetno važno”, ističe Tripković, te dodaje kako su pregovori oko znanstvenih projekata u tijeku.

Brodarski institut ima potpisane sporazume o suradnji sa nekoliko respektabilnih ustanova, primjerice ICENT – Inovacijski centar Nikola Tesla, s kojima, dodaje Tripković, namjerava razvijati znanstvene projekte. Otkriva i da su u međuvremenu zaprimili nekoliko pisama interesa od visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova zainteresiranih za korištenje laboratorijskih kapaciteta Brodarskog instituta za praktičnu nastavu, budući da su kapaciteti Instituta kompatibilni s njihovim nastavnim programom.

Imovina Brodarskog instituta višestruko prelazi obveze, ali postojeća infrastruktura iziskuje velika ulaganja za koja Institut nema snage, pa se programom predviđa ulazak strateškog partnera, koji bi uz osiguranje tekuće likvidnosti trebao omogućiti i značajna ulaganja.

Tripković dodaje i kako plan predviđa i pokretanje ugovorenih projekata kojima bi se osigurala dugoročna samoodrživost bez nužne intervencije strateškog partnera. To su, dodaje, dvije najznačajnije mogućnosti koje se u nekom omjeru mogu i sinergijski primijeniti. Za kada je planiran taj idući korak, još nije poznato. Zbog novonastalih okolnosti i zaključivanja novih komercijalnih projekata s inozemnim partnerima plan restukturiranja još je u doradi, a koji od modela razvoja će se odabrati, odlučit će Skupština i Upravno vijeće CERP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close