Brodarski institut: Nećemo u stečaj, imamo strateškog partnera

Autor: Marija Brnić , 04. ožujak 2020. u 22:00
Vrijedne nekretnine Brodarskom institutu su teret/Boris ŠČitar/VL/PIXSELL

Brodarski institut sa žiro-računom “u crvenom” duže od dozvoljenih 120 dana već je bio dva puta u tri godine, ali je sada prvi put da Fina nije pokrenula stečajni postupak.

Za deset dana račun Brodarskog instituta bit će u kontinuiranoj blokadi punih godinu dana. Nije to prvi put da ta državna tvrtka stoji u glibu, već dva puta u posljednje tri godine našla se u istoj situaciji, a jedina je razlika što ovaj put Fina nije, kako zakon predviđa, automatizmom pokrenula utvrđivanje uvjeta za stečajni postupak.

Zašto je Brodarski tako povlašteno tretiran, u Fini jučer nismo dobili obrazloženje, a ni iz CERP-a, u čijem se većinskom portfelju nalazi Brodarski institut, nismo dobili službene informacije što je sa započetim restrukturiranjem i kakvi su daljnji planovi za ovu tvrtku.

Plan još na doradi
Iz javno dostupnih informacija na dnevnom redu Upravnog odbora CERP-a slučaj ovog restrukturiranja nije se već dugo razmatrao, a taj zadatak prepušten je upravi tvrtke. Glavni direktor Brodarskog instituta Igor Tripković u kratkom odgovoru ističe kako je plan restrukturiranja izrađen i Nadzorni odbor ga je usvojio, a na zahtjev Skupštine radi se na njegovoj nadopuni, koja je, dodaje, u skladu s komercijalnim projektima koji su u završnoj fazi pregovora.

O kakvim je projektima riječ, Tripković ne navodi, no ističe da se, vezano uz nadopune programa, radi o terminskom usklađivanju financijskih uplata po tim projektima, zahvaljujući kojima bi Brodarski institut izašao iz blokade poslovnih računa u sljedećih 15-tak dana. Drugim riječima, za dva tjedna, budu li se realizirali pregovori koje s potencijalnim strateškim partnerom u Brodarskom institutu trenutno vode, aktivnosti Fine na pokretanju stečaja neće biti potrebne ili ako se pokrenu, bit će obustavljene.

57

milijuna kuna ukupne su obveze Brodarskog instituta koje bi, navodno, zainteresirani investitor podmirio

Plan restrukturiranja o kojemu smo prije nešto više od godinu dana pisali u Poslovnom dnevniku, predviđao je da se do kraja restrukturiranja prihode ostvaruje s osnova komercijalnih, znanstvenih i obrazovnih aktivnosti u omjeru 50-30-20 posto, dok je dosad 90 posto dolazilo od komercijalnih projekata. Od Tripkovića u kratkom razgovoru doznajemo da strateški partner s kojim se pregovara je strani investitor, a zainteresiran je za preuzimanje svih obveza koje institut ima, kratkoročnih i dugoročnih, koje prelaze 57 milijuna kuna.

U neslužbenim razgovorima o potencijalnom partneru za Brodarski institut u državnim institucijama kažu da još uvijek nemaju informacija. Svoje obveze Institut nije odavno u mogućnosti pokrivati iz redovnog poslovanja, pa niti od prodaje dijela nekretnina koje ne koristi.

Prema navodu revizora u financijskom izvješću o poslovanju Brodarskog instituta u 2018., Ministarstvo financija HBOR-u je u siječnju prošle godine isplatilo 4 milijuna kuna po izdanom jamstvu za kredit Brodarskog koji je podignut još 2015., a potkraj veljače 2019. Brodarski je ugovorio pozajmicu u visini 1 milijun eura s tvrtkom za stanogradnju Projekt Sortina, s kojom je potom zaključen kupoprodajni ugovor za nekretninu površine gotovo 2 tisuće četvornih metara, vrijedan 2,87 milijuna kuna, te je u travnju zaključen prijeboj obveza po ugovoru o zajmu.

Ipak pozitivna 2019.?
Brodarski institut kontinuirano ostvaruje nepovoljne rezultate, prema posljednjim službenim podacima, 2018. je iskazao gubitak od 6 milijuna kuna, uz ostvarene ukupne prihode u visini od 14 milijuna kuna. Tripković najavljuje kako je 2019. ukupnim rezultatom bila pozitivna poslovna godina, što će se, kaže, vidjeti iz financijskog izvješća koje je u pripremi.

Komentirajte prvi

New Report

Close