Braniteljima dionice Đuro Đaković Holdinga

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2015. u 20:01
Foto: Patrik Pacek / Pixsell

Nakon prijenosa dionica, u državnom portfelju ostat će više od 50 posto plus jedna dionica Đuro Đaković Holdinga.

Vlada je u srijedu odlučila izuzeti od prodaje dionice Đuro Đaković Holdinga iz državnog portfelja, ukupne nominalne vrijednosti 14,7 milijuna kuna i ustupiti ih hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji smrtno stradalog odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Odluka se odnosi na branitelje i članove njihovih obitelji koji pravo na dionice bez naplate nisu ostvarili na temelju Zakona o privatizaciji.

Nakon prijenosa dionica, u državnom portfelju ostat će više od 50 posto plus jedna dionica Đuro Đaković Holdinga.

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i prijedlog izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Između ostalog, predlaže se skraćivanje postupka dodjele u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu države, koje je po uporabnom svojstvu poljoprivredno zemljište fizičkoj ili pravnoj osobi za poljoprivredne namjene.

Vlada je u srijedu odlučila i o davanju državnih jamstava u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih banaka, za avansna plaćanja samopodizne platforme koju je za naručitelja sa sjedištem u Luxembourgu ugovorio pulski Uljanik. Jamstva su na iznose od 52,8 milijuna eura i 7,9 milijuna dolara.

Vlada je donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje ugovora o financiranju između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke (EIB) za projekt nacionalnog sufinanciranja EU-ovih fondova za razdoblje između 2014. i 2020. godine. Ugovorom o sufinanciranju osigurat će se nacionalni doprinos za sufinanciranje projekata koji proizlaze iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u iznosu od 300 milijuna eura.

Hrvatska je do danas s EIB-om sklopila 33 ugovora za 7 zajmova izravno RH, te 26 zajmova uz državno jamstvo, u ukupnom iznosu od otprilike 3,3 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close