Božinović najavio lokalno popuštanje mjera

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2021. u 13:42
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojeve, dodao je.

Davor Božinović, potpredsjednik vlade, ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite, rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna kako imamo 424 novozaraženih koronavirusom na nešto više od 5600 testova, što čini oko 7.5 posto pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranja u zadnja 24 sata.

“To je nastavak trenda smanjenja brojeva u odnosu na isti dan prošli tjedan”, rekao je Božinović. U tom trenutku nije mogao navesti broj novopreminulih.

Na pitanje o izjavi njemačke kancelarke Angele Merkel da se noću budi zbog situacije s koronavirusom Božinović je odgovorio kako on “više ne spava nego što se budi”.

15. veljače kuca na vrata, očekuje se popuštanje mjera, a najavljuju se i novi prosvjedi. Božinović je rekao da su brojke još uvijek dobre, ali da se ne smijemo zanositi da je virus nestao. Naveo je da u Slovačkoj 70 posto svih novozaraženih ima novi britanski soj virusa, što znači puno veće ubrzanje zaraze.

“Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nije se nitko ni pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak Zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet – zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere”, rekao je Božinović.

Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojeve, dodao je.

“Naš je cilj spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo zapravo ključno, a to je turistička sezona”, poručio je Božinović.

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom – potpuno je jasno da ti ljudi od toga žive i da to rađa brojne frustracije, rekao je, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera. Božinović je rekao da su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi su počeli padati i još uvijek padaju.

“Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kad se tako procijeni da se nešto korigira u tom smislu”, rekao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja.

“Ako se trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad, ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti”, poručio je.

Upitan o gužvama u gradovima rekao je da je alternativa tome proglašenje policijskog sata, što je odbacio kao mogućnost.

“Mi nećemo ljude zatvarati doma”, poručio je Božinović.

Lokalno popuštanje mjera

Rekao je i da ne bi isključio mogućnost lokalnog popuštanja mjera.

“Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj puta prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru”, rekao je Božinović.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close