Boris Vujčić: Sve smo zdraviji, dulje živimo i zašto ne bi dulje radili?

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 08:27
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U Dubrovniku u ponedjeljak počinje skup međunarodnih financijaša i bankara, a stiže i predsjednica MMF-a Christine Lagarde, koja će poslati poruke ne samo Hrvatskoj nego i regiji te EU.

U Dubrovniku u ponedjeljak počinje skup međunarodnih financijaša i bankara, a stiže i predsjednica MMF-a Christine Lagarde, koja će poslati poruke ne samo Hrvatskoj nego i regiji te EU, a guverner HNB-a Boris Vujčić upozorava na velik jaz između Stare i Nove Europe te upozorava da oko Agrokora još ne treba otvarati šampanjac.

"Ugodnija je situacija biti unutar EU, zbog kredibiliteta države, zbog potpore koju ima od EU, zbog fondova EU, tim više što smo mi sada postali zemlja sa suficitom platne bilance, upravo zbog ulaska u EU. To ne znači da se trebamo opustiti, niti da ne trebamo slušati savjete. Ne trebaju svi savjeti biti uvijek ispravni, ali znamo da po načelu Međunarodni monetarni fond (MMF) u pravilu daje dobre savjete", smatra Vujčić.

U razgovoru za Dnevnik Nove TV, ponukan novinarskom opaskom da postoji velik jaz između Stare Europe i Nove Europe, kojoj i Hrvatska pripada, ali nam gospodarski rast ili životni standard još dugo neće biti kao u Staroj Europi, objašnjava da su "upravo zato i odlučili organizirati ovu konferenciju, da vidimo što još treba Nova Europa učiti da bi se približila Staroj Europi u standardu života".

Premda to, ističe, "ovisi od zemlje do zemlje, jasno je da se u idućih 25 godina ni jedna zemlja Nove Europe neće približiti standardu na primjer Njemačke. Bitno je utvrditi koje reforme treba napraviti i to je poanta zašto je HNB s MMF-om organizirao skup u Hrvatskoj".

"Morat ćemo duže raditi"

Upitan vidi li da Vlada provodi ijednu reformu od kojih će buduće generacije imati koristi, Vujčić odgovara: "Jedna od dobrih reformi je liberalizacija profesionalnih usluga koja je najavljena. Treba dopustiti lakši ulazak na tržište konkurenciji. To su 104 strukturne reforme koje su bile predložene za profesionalne usluge, od javnih bilježnika do taksi vozača, autoškola itd. Takvih je reformi potrebno u svim sektorima".

"Bit ćemo starije stanovništvo i morat ćemo duže raditi. Ne samo da smo stariji nego smo i zdraviji u prosjeku i dulje živimo, pa zašto ne bismo dulje radili? Ne treba se toga bojati, niti se tome opirati. To jest u interesu svih nas", smatra Vujčić.

Komentari (12)
Pogledajte sve

..čuj, bar dok rade s novcima trebalo bi tražiti od odgovornih da ne piju alkohol….
…ne čudi da mnogi političari imaju krivu sliku ekonomije i svega……………možda je stvar u
kvaliteti alkohola….i to..?

da, ako radiš 2 sata efektivno kao gro ljudi u hnb-u, a radno vrijeme kratiš igranjem stolnog tenisa po stolovima.


G.Vujčić ne pije valjda alkohol….?

probajte onda odgonetnuti od čega se ovako ponaša, sigurno nije opijen deviznim pričuvama
https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiKn9680IDVAhUDmBoKHYjhD2IQjhwIBQ&url=http%3A%2F%2Fwww.jutarnji.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnepoznati-svijet-guvernera-zlatni-decko-makroekonomije-nije-se-odrekao-drustvenog-zivota%2F810232%2F&psig=AFQjCNHolfKL-gD3gNyY_fMEeP1gs_T0ig&ust=1499841781596788

New Report

Close