Bolnicama radiološka oprema za 152 milijuna kuna

Autor: Marija Crnjak , 12. rujan 2018. u 21:59
Bit će uređene i angiosale/Goran Kovačić/PIXSELL

Nabavka koju financira EU stajala je barem 10 milijuna kuna manje u odnosu na očekivanja.

U Ministarstvu zdravstva u srijedu su potpisani ugovori o nabavi opreme za dnevne bolnice i kirurgije u devet zdravstvenih ustanova, ukupne vrijednosti 152 milijuna kuna, a novac je osiguran iz bespovratnih sredstava Europske unije.

Nakon provedene objedinjene javne nabave, ugovore s proizvođačima opreme potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelji KBC-a Zagreb, Osijek, Rijeka i Split, te KBC-a Sestara milosrdnica, kliničkih bolnica Dubrava i Sveti Duh, te općih bolnica Varaždin i Zadar. Za KBC Zagreb nabavljen je uređaj za intra-kranijalnu radiokirurgiju najnovije generacije, koji omogućava uništenje tumora u mozgu bez rizika od krvarenja i infekcija, a istodobno ne oštećuje druge strukture u mozgu.

Nabavljeno je i sedam uređaja za magnetsku rezonancu (MR), koji se koriste pri obradi onkoloških bolesnika, a ta je pretraga preduvjet za optimalno izvođenje operacija. Potpisan je i ugovor za nabavku četiri angiosale za intervencijsku radiologiju, čime se pacijentima pruža veća sigurnosti tijekom izvođenja zahvata uz manje doze zračenja i kraće vrijeme zahvata, a uređaji idu u KBC Zagreb, Osijek, Rijeka, Sestre milosrdnice i KB Dubrava.

Također je kupljeno i pet angiografskih RTG aparata za intervencijsku kardiologiju za KBC Sestre milosrdnice, Rijeka i Split, te KB Dubrava i Sveti Duh, kojima se skraćuje trajanje hospitalizacija i liste čekanja na kardiološkim odjelima. Predsjednik Povjerenstva za radiologiju Boris Brkljačić istaknuo je da je javna nabava radiološke opreme bila izuzetno transparentna, a stajala je barem 10 milijuna kuna manje u odnosu na očekivanu  cijenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close