Bolnica mu zbog liječničke pogreške plaća 5 milijuna kuna: “Nisam mogao gutati, govoriti, pisati…”

Autor: Poslovni.hr , 28. prosinac 2020. u 10:57
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Iako je presuda donesena 23. studenoga ove godine, zatezne kamate teku od 2010. godine.

Zbog krivo postavljene dijagnoze Vanji Krniću (39) iz Slavonskog Broda koji je ostao invalid, Opća bolnica “Dr. Josip Benčević” iz Slavonskog Broda mora platiti sa zateznim kamatama odštetu od približno pet milijuna kuna. Nepravomoćna je to presuda Općeg građanskog suda u Zagrebu koji je odštetu dodijelio i Krnićevim kćerima.

Iako je presuda donesena 23. studenoga ove godine, zatezne kamate teku od 2010. godine. Tužbu protiv bolnice podnio je još početkom 2011. godine, piše Glas Slavonije.

– Doslovce nisam znao gutati, pisati, govoriti… Na žalost, pravosuđe nam je u banani, pa sam na prvostupanjsku presudu čekao deset godina. Infektolog mi je dao totalno pogrešnu dijagnozu… Doslovce sam sve izgubio, osim života i optimizma. Čak sam i knjigu napisao čekajući presudu… – napisao je Krnić, inače politolog.

U slavonskobrodskoj bolnici liječio se od 15. prosinca 2009. do 26. siječnja 2010. te od 15. ožujka 2010. do 14. travnja 2010. godine. Već pri prijmu u bolnici dijagnosticiran mu je tuberkulozni meningitis, iako je ispravna dijagnoza bila bakterijski meningitis. U bolnicu je u prosincu primljen nakon prvog moždanog udara, a drugi je imao u siječnju. Bolnica i njihovo osiguranje osporavali su sve navedeno u tužbi te je na sudu bilo da utvrdi je li doista došlo do liječničke pogreške te je li Brođanin doista zbog pogreške ima teške posljedice. Prigovore bolnice i osiguranja na nalaz i mišljenje vještaka sud je odbio, jer je nalaz i mišljenje nedvosmislen i jasan, detaljan. Vještaci su na ročištu u siječnju 2017. rekli kako je u bolnici došlo do više pogrešaka, a posljedice za zdravlje Krnića, naveli su vještaci, isključivo je rezultat liječničke pogreške.

DETALJI ODŠTETE

Bolnica u Slavonskom Brodu mora isplatiti Vanji Krniću 490.000 kuna, njegovim kćerima po 330.000 kuna sa zateznim kamatama od 19. studenoga 2010., a osiguranje solidarno odgovara do iznosa glavnice do 800 tisuća kuna. Uz to, bolnica mora Brođaninu isplatiti 870.570 kuna za izgubljenu zaradu i uništene mogućnosti napredovanja i razvijanja, te 164.040 kuna za tuđu pomoć i njegu, sve s kamatama, od lipnja 2010. do kraja rujna ove godine. Ako presuda postane pravomoćna bolnica mora isplaćivati i po 1200 kuna za tuđu pomoć i njegu mjesečno od 1. listopada ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close