Bolje poslovali i nadaju se strateškom partneru

Autor: Ana Blašković , 16. veljača 2015. u 13:19
Marko Vuković i Ivan Žabčić, vlasnici 75 posto Karlovačke banke i Ivan Vrljić, predsjednik Uprave/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Spominjao se navodno zainteresirani partner iz Kazahstana, ali iz banke to demantiraju.

Gotovo godinu dana nakon što su vlasnici HS Produkta preuzeli Karlovačku banku i spasili je od financijskog ponora, banka je napravila dijametralni zaokret.

Unatoč brojnim kosturima iz ormara bivše Uprave koje su nemilice zahtijevale financijske injekcije, Kaba je 2014. završila s 5,4 milijuna kuna neto dobiti u odnosu na više od 113 milijuna kuna gubitka godinu ranije. Značajan je to preokret za Marka Vukovića i Ivana Žabčića koji su iz lokalpatriotskih razloga svoj visokoprofitabilni oružani biznis proširili s bankarstvom u kojem traje intenzivno čišćenje, a horizont ulaganja osjetno je dulji. Pospremanje uz progresivne rezervacije i stalni pritisak na adekvatnost kapitala, rezultirali su s tri čak dokapitalizacije u prošloj godini u ukupnom iznosu od 155,4 milijuna kuna. Pritom se u vlasničkoj strukturi zahvaljujući konverziji hibridnih depozita, nakon spomenutog dvojca i Marijana Šarića, na visokom četvrtom mjestu našla i Nadbiskupija Zagrebačka.

 Zbog financijskog pritiska na nove vlasnike u bankarskim krugovima u posljednje vrijeme proširila se priča da bi rado vidjeli još nekog strateškog ulagača, a spominjao su se navodno zainteresirani partner iz Kazahstana. Zasad su takvi razgovori na razini špekulacije, a službenih kontakata ni s bankom ni s vlasnicima o takvom scenariju nije bilo, kažu u Kabi. Ipak, preokret u rezultatima i ambiciozni planovi za ovu godinu mogli bi otvoriti vrata za novu emisiju kapitala i ulazak novih dioničara koji bi uz HS-ov dvojac, koji je banku spasio, proširio bazu dioničara te dao novi vjetar u leđa toj priči. Premda sve ključne brojke u Kabi imaju pozitivan predznak, čelni čovjek banke Ivan Vrljić imao je asa u rukavu za prošlu godinu: državne vrijednosnice koje su bile primarno ulaganje dok je banka bila pod mjerama ograničenja plasmana HNB-a.

Dospijećem trezorskih zapisa i prodajom cjelokupnog portfelja državnih obveznica prije dospijeća, Kaba je smanjila portfelj vrijednosnih papira za 239 milijuna kuna i u tom manevru ostvarila 31,2 milijuna kuna prihoda. Istodobno, unatoč sniženju pasivnih kamatnih stopa i zatvaranju dviju podružnica, štednja bilježi rast za 111,8 milijuna kuna. Porast depozita primjetan je po svim sektorima i ročnostima; oročeni depoziti porasli su za 41,3 milijuna kuna, a po viđenju za 70,5 milijuna kuna. Oročeni depoziti građana kao najstabilniji dugoročni izvor povećani za 33,5 milijuna kuna te su premašili 56 posto ukupnih izvora. Porast depozita i oslobađanje novca uložen u državni dug Kaba je preusmjerila u kreditni portfelj koji je povećan u 2014. povećan za 312,7 milijuna kuna, odnosno čak 47 posto u odnosu na početak godine.

Neto krediti zadnjeg dana prosinca dosegnuli su 983,9 milijuna kuna, a njihov rast, kao najprofitabilniji dio aktive, u sljedećim razdobljima ostaje jedan od glavnih ciljeva banke. Poput ostalih igrača koji povećalom traži kvalitetne klijente, jedan od glavnih zadataka na tapeti je naplata postojećih zajmova. Brojke ilustriraju da je udio preuzete (i materijalne) imovine i dalje na vrlo visokih 7,6 posto aktive. Polako i ta brojka pada, a u narednom upravo prodaja te imovine i naplata rizičnih plasmana, uz prateće oslobađanje rezervacija, bit će jedan od glavnih aktivnosti banke, najavio je Vrljić u komentaru uz izvješće posljednjeg kvartala 2014. Rast plasmana u koji je banka de facto krenula tek od ožujka te niži kamatni troškovi rezultirali su uzlaznim trendom na stavci neto kamatnih prihoda od 35,2 milijuna kuna (53 posto).

Dok je godinu dana ranije Kaba imala minus gotovo 82 milijuna kuna gubitka prije rezervacija, rezanje općih i administrativnih troškova za 40-ak posto banci su 2014. donijeli 10,6 milijuna kuna dobiti. Nakon što je na ime rezervacija sklonjena polovica tog iznosa, Kaba je vlasnicima donijela 5,3 milijuna kuna neto dobiti uz 12 adekvatnosti kapitala. Aktiva je veća 10-ak posto i iznosi 1,72 milijarde kuna. Rekapitulacija posljednje godine jasno ocrtava da je Karlovačka banka tek na pola obavljenog posla. Novi vlasnici uspjeli su održati banci glavu iznad vode što se pokazalo kao težak, ali uspješan poduhvat. Dubioze iz prošlosti, čiji sudski epilog tek treba uslijediti, bit će izazov još narednih par godina, no to je realnost od koje ne mogu pobjeći ni najveći igrači. Kaba iza sebe nema moćnu europsku grupaciju, ali za razliku od većine malih konkurenata ima vlasnika financijski dovoljno sposobnog da banku očisti, restrukturira do kraja i postavi na profitabilne osnove pri čemu će, čini se, da faktor odluke biti i strpljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close