Bolje plaćenima i 2500 kn više, male plaće ostaju iste

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 18. kolovoz 2016. u 13:51
Prosječno plaćenima od 30-ak do 655 kuna/ V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Analizirali smo obećanja HDZ-a, Mosta, Živog zida, stranke Pametno i SDP-a.

Stranke su najavile manje poreze na plaće, a simulacija koju smo pripremili na osnovi dostupnih podataka pokazuje da na najveću povišicu mogu računati ljudi s primanjima koja su dva ili tri puta veća od prosječnih.

Obećano povećanje neoporezivog dohotka ne bi dovelo do rasta minimalaca ili malih plaća, prosječno plaćeni radnici dobili bi, ovisno o prijedlogu, od 30-ak do 655 kuna, dok bi predstojeći izbori najviše pogodovali ljudima s visokim plaćama. Stručnjaku ili menadžeru s bruto plaćom od 30 tisuća kuna, što je neto 16.950 kn,  Most bi dao skromnih 40-ak kuna, no stranka Pametno iz Splita digla bi takve plaće 2500 kn! Analizirali smo obećanja pet stranaka i koalicija: HDZ-a, Mosta, Živog zida, stranke Pametno i SDP-a, odnosno Narodne koalicije.

Most nudi postupno povećanje neoporezivog dohotka za 100 kn godišnje, što bi prosječno plaćenim radnicima donijelo 28 kn povišice. Ostale stranke nešto su šire ruke, s tim što je stranka Pametno izašla s najradikalnijim prijedlogom: uz dizanje odbitka na 3600 kn, sve godišnje plaće do milijun kuna oporezivali bi s 20%, a one iznad milijun s 40%. Živi zid sve bi plaće do 5000 kn oslobodio poreza, SDP predlaže povećanje neporezivog dohotka na 3000 kn, a HDZ na 3750 kuna.

Dvije vodeće stranke pomicale bi poreznu osnovicu za primjenu najveće stope prema 19.000 kn (SDP), odnosno 20.000 kn (HDZ). Najveću bi stopu HDZ spustio s 40 na 36%, ali u programu HDZ-a stoji i primjena "sintetičkog" poreza na dohodak. Pojednostavljeno, HDZ bi zbrajao sve dohotke građana i tako zbrojene oporezivao ih stopama od 12, 25 ili 36%, ovisno o ukupnoj godišnjoj vrijednosti svih dohodaka. Velika bi to promjena bila za ljude koji uz redovnu plaću primaju i neki drugi dohodak, honorar, članovi su upravnih i NO-a ili pak primaju visoke menadžerske bonuse na koje su dosad plaćali samo 25% poreza.  Ipak, u programima nema važnih elemenata: raspona poreznih stopa, ali i stava što učiniti s brojnim izuzecima i olakšicama u porezu na dohodak.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bit ce zanimljiva godina. Pripremite kokice. Osim ako si na drzavnoj sisi. Onda si najebo

Lako se čovjek izgubi u izbornom diznilendu pa samo da podsjetim što je nama naša borba dala:
“2017. na naplatu nam stiže 27 milijardi kuna duga”

New Report

Close