Bloomberg: Hrvatska među 10 najsigurnijih ekonomija

Autor: Marina Šunjerga/VL , 23. kolovoz 2017. u 14:16
Nedostatak radnih mjesta najveći uteg/H. Jelavić/PIXSELL

Uslijed očekivanja niske stope inflacije od 1,2% na 14. mjestu, ali 75. po nezaposlenosti.

Globalni indeks rizika u ekonomiji, a koji u obzir tek četiri kriterija, pokazao se po Hrvatsku povoljna pa je na temelju tri od četiri mjerena podatka uvrštena među najmanje rizične ekonomije svijeta.

Riječ je o indeksu iza kojeg stoji ugledni Bloomberg, a koji mjeri udio međunarodnih pričuvi centralne banke isključujući državno zlato u BDP-u, udio nezaposlenih u društvu, stopu inflacije te stopu fluktuacije tečaja.  Hrvatska ima visok udio pričuve, od čak 26 posto pa je po tom kriteriju među devet najmanje rizičnih zemalja na svijetu, a uslijed očekivanja niske stope inflacije od svega 1,2 posto na 14. je mjestu u svijetu.

Loš rezultat izmjeren je u području nezaposlenosti po kojoj smo rizična zemlja. Prema svjetskoj organizaciji rada Hrvatska bi u ovoj godini trebala imati stopu anketne nezaposlenosti od 11,7 posto pa smo na tek 75. mjestu među 82 zemlje kojima su mjereni rezultati. Hrvatskoj nije mjerena fluktuacije tečaja domaće valute. Ukupno Hrvatska ima dobar dojam u ukupnom istraživanju koje je uzelo u obzir vrlo usko područje ekonomije.

Rusija je tako na lošijem mjestu od Hrvatske po pitanju pričuve između ostalog i zbog činjenice da njezina centralna banka ima popriličan udio rezervi u zlatu koje nije uzeto u obzir. Stopa inflacije često raste brže ako gospodarstvo intenzivno raste pa ako se kao parametar ne uzima rast BDP-a već samo inflacija niska razina poskupljenja može se percipirati kao faktor dodatne stabilnosti. Najmanje rizična zemlja po stopi inflacije je Švicarska, po udjelu rezervi u BDP-u Hong Kong, a po kriteriju nezaposlenosti Katar sa samo 0,3 posto nezaposlenih.

Komentari (6)
Pogledajte sve


Koliko je jovane tvojih jovandeka otišlo u navedene i sve ostale zemlje svijeta!

rođo, ja sam rođen u Hrvatskoj, tako da su ti koji su otišli ”moji” koliko i tvoji.

Koliko je jovane tvojih jovandeka otišlo u navedene i sve ostale zemlje svijeta!

samo u Njemačku otišlo je 57.000, u Irsku 80.000 ljudi

Ukratko, jedino sto imamo jesu rezerve, koje namakne drzava vandalskim porezima među najnajvišim u svijetu.
Kaže dubioza “dok ima ovaca biti će i vune”.

New Report

Close