Blagdanski turistički promet triput veći, prednjači Zagreb

Autor: Marija Crnjak , 09. siječanj 2022. u 22:00
Ministrica Brnjac; U prosincu se u Zagrebu bilježi promet od 74.000 dolazaka i 161.000 noćenja/S.S.; P.M./PIXSELL

Od 24. prosinca 2021. do 6. siječnja ove godine imali smo 144.000 dolazaka i 424.000 noćenja, 190 posto više nego prošle zime.

Iako situacija s pandemijom ni u Hrvatskoj ni regiji nije blistava, u prosincu i za vrijeme zimskih blagdana nastavljen je pozitivan trend u turističkom prometu, čak i u Zagrebu koji je za prošlog Adventa zjapio prazan i razrušen.

Kako je u petak izvijestila Hrvatska turistička zajednica (HTZ), božićni i novogodišnji blagdani Hrvatskoj su donijeli trostruko veći turistički promet nego godinu ranije, iako je to za četvrtinu manje nego prije pandemije. Od 24. prosinca 2021. do 6. siječnja imali smo 144.000 dolazaka i 424.000 noćenja, što je tri puta više dolazaka uz 190 posto više noćenja nego prošle zime.

Istra, Kvarner, Split
Najviše noćenja na obali realizirano je u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je na kontinentu najviše bilo u Zagrebu, koji je ujedno imao i najveći promet. Iza Zagreba su Opatija, Rovinj, Dubrovnik, Split i Zadar.

Najviše noćenja su napravili domaći gosti, potom Austrijanci, Slovenci i Nijemci. Samo u tom razdoblju Zagreb je posjetilo oko 30.000 turista koji su napravili 72.500 noćenja, dok se u prosincu u Zagrebu bilježi promet od 74.000 dolazaka i 161.000 noćenja, 2,5 puta više nego prije godinu dana.

Doznajemo također da je u hrvatskim hotelima ostvarena polovica blagdanskog prometa, s oko 92.000 dolazaka i 221.000 noćenja, dok je u objektima u domaćinstvu bilo 104.000 noćenja.

”Ovi rezultati bude optimizam te potvrđuju tržišnu poziciju Hrvatske kao kvalitetne i dobro pripremljene destinacije. Brojni domaći gradovi poput Opatije, Dubrovnika, Splita, Osijeka ili Zagreba pripremili su zanimljive sadržaje u kojima se moglo uživati uz pridržavanje svih epidemioloških mjera”, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

221

tisuća noćenja ostvareno je u hotelima za božićne i novogodišnje blagdane

Ministrica turizma Nikolina Brnjac također ovo smatra optimističnim početkom godine, te dodaje kako će rezultati blagdana doprinijeti i ukupnom pozitivnom utjecaju turizma na konačne prihode 2021. godine.

“Ove godine u fokusu nam je cjelogodišnja, održiva ponuda, ali isto tako i zadržati imidž sigurne destinacije koji smo izgradili prošle godine. Zato je ključno cijepiti se u što većem broju”, zaključuje Brnjac.

Prema informacijama TZ Grada Zagreba, zagrebački hotelijeri su bili rasprodani za Silvestrovo, a za naredne dane pobrinuo se Snow Queen Trophy. I privatni smještaj u Zagrebu počinje se oporavljati, što najbolje osjete poduzetnici koji su i prije pandemije razvili održivo poslovanje.

Primjer je tvrtka Irundo koja u Zagrebu trenutno iznajmljuje 15-tak objekata, uz apartmane u Rovinju i Dubrovniku, no već kreću s proširenjem portfelja koji je smanjen u ovoj krizi.

Kasni početak
”Sezona ‘21. kasno je krenula, ali je prošla godina za nas bila puno uspješnija od prethodne, imali smo rast od 100 posto, a jednak rast očekujemo i u 2022. godini, uz proširenje portfelja. Dijelom zbog povratka turističkog prometa i potražnje, ali najviše stoga što su vlasnici i investitori vidjeli da smo uspješno pregrmili i najtežu godinu, u Irundo se javljaju vlasnici koji žele da preuzmemo njihove objekte na upravljanje.

Zapošljavamo dvoje radnika koji će se baviti tim akvizicijama i jako smo optimistični po pitanju ove godine”, kazao nam je Igor Kordić, suvlasnik tvrtke Irundo, koja je posebno u ovoj krizi pojačala i konzultantski dio poslovanja.

Naime, s iskustvom od oko 120.000 smjena gostiju u svojim objektima i konstantan proces učenja i poboljšanja, tim Irunda na raspolaganju je za savjetovanje vlasnicima objekata koji žele optimizirati rezultate.

“Naš konzalting je praktičan, mi dajemo vrlo konketne savjete za konkretne objekte i zato nas sve više klijenata prepoznaje”, kaže Kordić.v

Komentirajte prvi

New Report

Close