Blagaić: Nadam se nagodbi s Ersteom, Hrvatski san ide dalje

Autor: Ante Pavić , 17. lipanj 2014. u 14:20
Vicenco Blagaić, predsjednik Uprave Profectus grupe/Grgo Jelavić/PIXSELL

Profectus grupa nema imovine povezane s Hrvatskim snom. Većina imovine Hrvatskog sna je u Dubrovačkom biseru.

Ministarstvo financija odbilo je žalbu Vicenca Blagaića na prvostupanjsku odluku i potvrdilo obustavu predstečajne nagodbe njegove Profectus grupe koja se povezivala s pet milijardi eura procijenjenim megaprojektom "Hrvatski san" u Dubrovačkom primorju.

Blagaić sada tvrdi da to nema veze s projektom. "Profectus grupa nema nekretnina i imovine povezanih s Hrvatskim snom. Većina imovine Hrvatskog sna je u poduzeću Dubrovački biser", tumači Blagaić za Poslovni dnevnik. Postupak je obustavljen nakon što je većina vjerovnika u postupku u kojemu se potražuje ukupno 251,7 milijuna kuna odbila plan restrukturiranja. Više od 98 posto predstavnika tijela uprave i trgovačkih društava u većinski državnom vlasništvu koji potražuju 3,8 milijuna kuna, od čega većinu Ministarstvo financija, glasalo je protiv. Financijske institucije koje potražuju ukupno 187,8 milijuna kuna u potpunosti su protiv plana, dok su ostali vjerovnici koji ukupno potražuju 59,9 milijuna kuna glasovali za plan sa 80,9 posto glasova.

Drugostupanjsko tijelo odbacilo je Blagaićev prigovor da mu nisu priznali prijedboj s Erste & Steiermarkische bankom u vrijednosti od 177 milijuna kuna, čime bi anulirao dug. Predstečajnom nagodbom rasplamsao se sukob između Profectus grupe i Erste banke kao najvećeg vjerovnika u postupku, kojoj Profectus grupa duguje kao solidarni jamac ostalih povezanih tvrtki, što je kulminiralo Blagaićevim podizanjem kaznene prijave protiv Erste banke pred splitskim sudom uz zahtjev za nekoliko desetaka milijuna eura odštete. Blagaić smatra da je kreditor nanio imovinsku štetu njegovim poduzećima u projektu Hrvatski san. Upravo na tom odštetnom zahtjevu Blagaić temelji svoj prijeboj s Erste bankom, čijim je kreditima prethodno kupovan dio zemlje u općini Doli, na kojoj je Erste osnovao založno pravo. U kaznenoj prijavi stoji da je Erste banka oštetila niz povezanih društava: Kronus marine, Profectus grupu, Profectus Eco i Dubrovački biser, jer je otkrivala poslovne i bankarske tajne, zbog čega su potencijalni partneri Profectusa redom odustajali od projekata.

Blagaić optužuje da je IGH zbog Ersteova otkrivanja tajni odustao od kupnje zemljišta na Šolti koje je prodavao povezani Kronus Marine. Profectus Eco i Profectus grupa, prema optužnom prijedlogu, oštećeni su jer je od projekta Hrvatski san odustao singapurski Pacific Star Holldings, koji je trebao uplatiti 50 milijuna eura. Erste je, smatra Blagaić, također doveo do izostanka prodaje 66.941 četvornog metra zemljišta malezijskom Berjaya Corporation Berhardu u vlasništvu bogataša Vincenta Tante. Iz Erstea su pismom poručili Blagaiću da ih ne krivi za odustajanje partnera i da im vrati novac, prozvavši ga da neprestano krši ugovorne obveze. Blagaić sada razmišlja o povlačenju odštetnih zahtjeva, ali pod jednim uvjetom. "Uskoro ćemo razgovarati i nadam se nagodbi s Ersteom, kojega ćemo isplatiti kao i ostale vjerovnike. Hrvatski san ide dalje", kaže Blagaić.

Komentirajte prvi

New Report

Close