Bjelovarski sud postaje jedan od najvećih u Hrvatskoj

Autor: Agencija VLM , 14. veljača 2014. u 17:02
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Najavljene promjene donose okrupnjavanje sudova, no za građane se, kako tvrdi Miljenić, ništa ne bi trebalo promijeniti.

Najavljenom reorganizacijom pravosudnog sustava Bjelovar bi trebao postati sjedište jednog od najvećih sudova u Hrvatskoj, a kako je ona zamišljena i što konkretno donosi u praksi sucima, državnim odvjetnicima i predstavnicima lokalne i regionalne samouprave danas je u Bjelovar predstavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

– Reorganizacija pravosudnog sustava ovom sudu donosi malo veću prostornu nadležnost i značajniju ulogu u pravosudnom području općenito, dok građanima donosi brže i učinkovitije suđenje i to je osnovno što želimo postići ovom reorganizacijom – kazao je Miljenić pojašnjavajući detalje buduće organizacije sudova na ovom području. Iako se nagađalo da nova organizacija ne ide na ruku građanima Miljenić tvrdi suprotno.

– Građani neće morati putovati, jer primjerice sud u Virovitici tamo i ostaje i nigdje ne seli. Jedino se više neće zvati sudom, nego stalnom službom, ali sudaca će imati isto ili možda čak i više i oni će obavljati svoj posao kao i dosada – tvrdi ističući da se promjene tiču drugih segmenata. Naime, financijski poslovi, javna nabava i informatika će se ubuduće obavljati na jednom mjestu i to su glavne promjene. U novoj reorganizaciji, kaže, neće biti novog zapošljavanja ali niti otkaza, nego se ide na preraspodjelu.

– Da li će se negdje promijeniti ploča i da li negdje više neće biti predsjednika suda to nije toliko bitno, važno je da se za građane neće promijeniti ništa – kazao je pojednostavljeno.

Prema prijedlogu koji je predstavio pod nadležnost suda u Bjelovaru ubuduće će biti sudovi u Vrbovcu, Križevcima, Virovitici, Daruvaru i Čazmi. Ovo okrupnjavanje sudova podržala je i predsjednica Županijskog suda u Bjelovaru sutkinja Milenka Slivar ističući da je sud na čijem je čelu spreman za posao koji ga očekuje.

Komentirajte prvi

Partneri

Partner
Partner
Partner

New Report

Close