Bivši ministar Filipović: Nisam ništa znao, ali preuzimam političku odgovornost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. prosinac 2023. u 11:21
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ustvrdio je da ne želi biti na teret Vladi, stranci i državi kojoj je, kako kaže, s ponosom služio.

Bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da od curenju javnog novca u medije, u čemu je sudjelovao njegov savjetnik Jurica Lovrinčević, nije ništa znao, ali da preuzima političku odgovornost.

“Nisam ništa znao, ali preuzimam političku odgovornost”, rekao je Filipović  u izjavi za medije te najavio svoj povratak na Ekonomski fakultet u Zagrebu. Kaže i da neće koristiti nikakve financijske pogodnosti kao bivši dužnosnik nego da se odmah vraća na fakultet. Ustvrdio je da ne želi biti na teret Vladi, stranci i državi kojoj je, kako kaže, s ponosom služio.

Filipoviću se, kako je rekao, ne čini logičnim navodni Lovrinčevićev angažman oko zakupa oglasnog prostora u medijima jer, kako kaže, riječ je o jednom od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. Ali smatra da se to nije smjelo dogoditi i da stoga preuzima političku odgovornost. Jer, kako je rekao “niti jedan pojedinac nije važniji od države”.

Rekao je da nadležne institucije tek trebaju utvrditi jesu li točni medijski napisi o navodnom Lovrinčevićevom izvlačenju novca od medija i suradnji s Mostom u “dilanju informacija iz Ministarstva”.

“O tome nisam ništa znao kao ni o onome što je jučer izašlo u medijima”, rekao je Filipović. Naglasio je da ga je to iznenadilo i da se nije smjelo dodgoditi.  “Ovo se nije smjelo dogoditi i nije mi ništa drugo preostalo nego politička odgovornost”, kazao je.

Rekao je i da se čuo s Lovrinčevićem i da će se on osobno obratiti medijima. Filipović također tvrdi da se kao ministar nije operativno bavio medijskim kampanjama niti radom na svome medijskom imidžu nego su za to zadužene stručne službe. Komentirajući svoju ekspresnu smjenu, rekao je da je premijer taj “koji bira svoje igrače” te da svatko tko uđe u Vladu u jednom trenutku postaje bivši.

Kaže da je s premijerom jučer obavio korektan razgovor i da su ostali u jako korektnim odnosima.

Premijer Andrej Plenković smijenio je u utorak s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, priopćeno je iz Vlade, a Jurica Lovrinčević prestaje biti posebnim savjetnikom u Filipovićevom kabinetu.

Filipovićeva smjena uslijedila je nakon što je tjednik Nacional obavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV nudio zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. Tjednik je potom objavio i audio zapis razgovora Lovrinčevića i novinara Mreže TV.

Komentirajte prvi

New Report

Close