U aferi koja je samljela Filipovića očekuju se i očitovanja Janafa, Hrvatskih voda…

Autor: Marija Brnić , 13. prosinac 2023. u 07:10
Davor Filipović je od početka ministarskog mandata bio suočen s izbijanjem afere Škugor u Ini/S. Strukić/PIXSELL

Premijer Plenković hitno smijenio ministra gospodarstva zbog savjetnika Lovrinčevića.

Još samo prije desetak dana na klimatskoj konferenciji COP 28 koja se održavala u Dubaiju, na kojoj su sudjelovali premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, nije se moglo nazrijeti da će to biti njihov posljednji zajednički poslovni put.

Afera koju su mediji nazvali “Mreža”, objavom snimki u kojoj Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević s novinarom TV Mreže navodno dogovara oglašavanje na tom mediju uz uvjet da mu se pola od tih novaca vrati, žestoko je protreslo Plenkovićevu Vladu. A premijera nagnalo na najekspresniji otkaz nekom od svojih ministara.

Osiguran ‘do kraja života’
Premda Lovrinčević opovrgava cijelu konstrukciju i tvrdi da je to dio njegovog rata s određenim lobijima koji ga ne žele vidjeti na utjecajnom mjestu, Plenković nije oklijevao, očito shvaćajući da novu i još jednu od učestalih afera mora riješiti što prije. Donekle iznenađuje što aferu odmah plaća i Filipović, koji je bio njegov izbor nakon samoinicijativnog odlaska dotadašnjeg ministra Tomislava Ćorića.

Što čeka nasljednika?

Problematika klasičnog realnog sektora, industrijske proizvodnje, prodaja velikih brodogradilišta u Rijeci i Puli, ugroženo poslovanje proizvođača drvne industrije...

Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Filipović tako je upao u žrvanj, koji je već samljeo mnoge političare u tom moćnom i važnom energetskom sektoru države, gdje se isprepliću državni s interesima moćnih kompanija, pod kojim je velik dio EU-sredstava i k tomu preuzima sektor u vrijeme najveće krize na europskom području.

Filipović je u startu bio suočen s izbijanjem afere Škugor u Ini, iako se ona dogodila dok on nije bio na poziciji ministra, ali je nakratko prije dolaska u Ministarstvo bio na mjestu člana NO-a Ine. Kao novi ministar uz sebe je želio stručnjaka te je na savjetničko mjesto postavio upravo Juricu Lovrinčevića.

On mu je i bio desna ruka, a smatralo se da je cijepljen od eventualnog posezanja za bilo kakvim materijalnim i financijskim kombinacijama jer je “financijski osiguran do kraja života”. Suvlasnik je jedne od najpropulzivnijih hrvatskih trgovačkih kuća – Pevexa.

No, na poziciju savjetnika Lovrinčević je stigao i s nezgodnom ‘prtljagom’, s obzirom na to da se razišao u međuvremenu sa svojim partnerima u tom biznisu, konkretno s Marijom Radićem, osnivačem Domovinskog pokreta. U svom reagiranju na objavu navodnih transkripata i snimke koji ga inkriminiraju, Lovrinčević ukazuje kako je žrtva dobro izrežirane zavjere, te da mu je cijela afera podmetnuta.

Dok je bio na savjetničkoj poziciji, Lovrinčević je bio angažiran na najkrupnijim slučajevima, poput rješavanja odnosa s novim vlasnikom kutinske Petrokemije turskom grupacijom Yildirim, koja je pristala na kupnju dionica od Ine i PPD-a bez pogodnosti koje su te dvije kompanije ranije zaključile s državom. Na taj način uštedio je državnom proračunu potencijalno desetke milijuna eura jer je raniji ugovor bio nepovoljno sročen za državu.

Filipović je u svojih godinu i pol mandata u prvom planu imao energetski sektor, cijene plina i struje, projekte OIE i zelenu tranziciju. Problematika klasičnog realnog sektora, industrijske proizvodnje, uskoro bi trebala doći na dnevni red s dugoročnom razvojnom strategijom. Među krupnijim predmetima koji ostaju njegovom nasljedniku je i prodaja velikih brodogradilišta u Rijeci i Puli, a uprte oči prema novom ministru imaju i proizvođači drvne industrije, čije je poslovanje ugroženo zatvaranjem narudžbi na glavnom tržištu Njemačke.

Banožić, Barbarić…
Ova afera neugodna je i za cijeli niz državnih tvrtki i institucija koje se spominju u transkriptima, poput Janafa, Fonda za zaštitu okoliša, Hamag-Bicroa i Hrvatskih voda. Od njih se također očekuje očitovanje o ozbiljnim optužbama.

Aferu se već uspoređuje s aferom Fimi-medija, u kojoj se uoči izbora na sličan način prikupljao novac, a cijeli kontekst izuzetno je neugodan za poziciju premijera Plenkovića pred ulazak u superizbornu godinu, jer samo u mjesec dana morao je razriješiti i ministra obrane i čelnika najveće državne tvrtke HEP-a Franu Barbarića.

Komentirajte prvi

New Report

Close