Bioplin će koristiti u procesu proizvodnje

Autor: Marta Duić , 05. kolovoz 2019. u 21:59
Direktorica Sektora lanca opskrbe u karlovačkoj pivovari Valentina Belavić/ Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Kompanija u pivovari u Karlovcu bioplin koji nastaje kao nusproizvod prilikom pročišćavanja otpadnih voda koristi kao toplinsku energiju.

Nakon niza zelenih investicija Heineken Hrvatska se odlučio na još jedan veliki korak na području zaštite okoliša.

Kompanija u pivovari u Karlovcu bioplin koji nastaje kao nusproizvod prilikom pročišćavanja otpadnih voda koristi kao toplinsku energiju prvenstveno namijenjenu proizvodnji, te u manjoj mjeri za grijanje. Zahvaljujući tome smanjuje se potrošnja zemnog plina za grijanje, što dovodi do energetskih ušteda. Uz to se smanjuje emisija ugljikovog dioksida, i to za 110 tona godišnje.

Ovi rezultati na području održivosti i zaštite okoliša ostvareni su zahvaljujući novoj investiciji – cjevovodu koji bioplin vodi od pročistača do kotlovnice gdje se spaljuje i koristi kao toplinska energija za grijanje.

Osim što se kompanija ovim potezom okrenula korištenju još jednog obnovljivog izvora energije, pokazala je i da odgovorno i racionalno koristi otpadne tvari za daljnju namjenu.

"Naš je cilj što više koristiti obnovljive izvore, a to smo pokazali postavljanjem solarnih panela, korištenjem električne energije dobivene isključivo iz obnovljivih izvora (ZelEn), a sad i odlukom da koristimo bioplin.

U Heinekenu Hrvatska kontinuirano ulažemo u povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje utjecaja na okoliš jer je jedna od ključnih strateških odrednica kompanije upravo zeleno poslovanje. Ponosni smo na naše investicije te smo odlučni nastaviti u istom smjeru", poručuje Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe kompanije Heineken Hrvatska. 

Komentirajte prvi

New Report

Close