BICRO predstavio projekt EVLIA

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. lipanj 2013. u 14:10
Mislav Jurisic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Cilj je projekta razviti metodologijsku procjenu vrijednosti nematerijalne imovine malih i srednjih poduzeća, u suglasnosti sa financijskim dionicima.

Zaštita intelektualnog vlasništva koristi povećanju konkurentnosti tvrtke, povećanju marketinške vijednosti, sprječavanju nepotrebnog investiranja u razvoj i istraživanje, suzbijanju konkurencije od kopiranja i imitiranja te slobodnom pristupu novim tržištima, istaknuto je na radionici o projektu "EVLIA – Vrijednost intelektualne imovine kao dodatna poluga pri financiranju malih i srednjih poduzeća" koju je organizirala Poslovno-inovacijska agencija BICRO.

Rečeno je i kako mala i srednja poduzeća slabo koriste vlastite potencijale intelektualnog vlasništva, kako upravljanje intelektualnim vlasništvom nije sastavni dio poslovne strategije te kako vlada opći pristup da je jednostavnije kupiti znanje nego komercijalizirati vlastito.

Mislav Jurišić iz BICRO-a predstavio je EVLIA projekt koji je financiran u sklopu transnacionalnog programa Jugoistočna Europa i u kojem BICRO sudjeluje kao projektni partner.

Cilj je projekta razviti metodologijsku procjenu vrijednosti nematerijalne imovine malih i srednjih poduzeća, u suglasnosti sa financijskim dionicima.

Projekt je počeo u studenom prošle godine, traje do kraja listopada 2014., a vrijednost mu je 1,9 milijuna eura, kazao je Jurišić.

Neke od tema koje će se obrađivati tijekom provedbe projekta su procjena vrijednosti intelektualnog vlasništva, mogućnost njegog uključivanja u porftelj kompanije, način financiranja inovativnih poslovnih subjekata, uspostavljanje zakonodavnog okvira za vrednovanje intelektualnog vlasništva itd.

Tijekom provedbe projektni partneri će testirati njegovu učinkovitost na određenom broju inovativnih malih i srednjih poduzeća uz uključenost financijskih posrednika.

U projektu sudjeluje 31 projektni i strateški partner koji su kreatori politika, poslovne posredničke organizacije, akademski i istraživački instituti te privatni i javni financijski posrednici.

Osim BICRO-a i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo među partnerima na projektu su gospodarske komore Austrije, Italije, Mađarske, Grčke i Srbije, znanstvene institucije iz Italije, Austrije, Rumunjske itd.

Komentirajte prvi

New Report

Close