Bi li našeg turizma uopće bilo bez stranih radnika? Poslodavci iskreno kažu – ne.
– Mislim da bi trenutno možda čak i bio zatvoren, rekao je Tedi Bašić, vlasnik ugostiteljskog objekta.
Tedi i njegova obitelj u nekoliko objekata zapošljavaju 130 radnika. Polovina njih su stranci. Uglavnom iz BiH i Srbije.
Na pitanje kolika je prosječna plaća u ugostiteljstvu za konobara Bašić odgovara da je trenutno blizu čak 2000e eura.
Kada dođu, strani radnici polaze desetodnevnu edukaciju o ponudi vina i jela.
– Trebalo mi je dobrih 15-ak dana, ali imala sam dobre kolege i dobru radnu atmosferu tako da su mi pomogli, navodi za HRT Ivana Stojković iz Banja Luke.
– Sam sam poslao osnovne dokumente, kroz mjesec dana sam bio u Hrvatskoj i počeo raditi, naveo je Stevan Matičić iz Banja Luke.
Velike hotelske kuće u Istri, pak, oslanjaju se na radnu snagu s Dalekog istoka koje u ukupnom broju zaposlenih ima dvadesetak posto.
– Najveći broj je Filipinaca, slijede Indonezija, Ukrajina, Makedonija i ostale susjedne države, rekla je Sani Jelčić, voditeljica zapošljavanja, Arena Hospitality Group.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu