‘Bezobrazluk s kojim se ide na radnike doista treba sasjeći, nema nikakve šanse da im prođe ovo što traže’

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2020. u 15:10
Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Ilustracija

“Sada pokušavaju nanovo”, ustvrdio je čelnik NHS-a koji kaže kako poslodavci taj pokušaj “zamagljuju” pričom o radu od kuće, a već se najavljuje da mali, mikroposlodavci imaju problema s otpuštanjem radnika pa im treba dopustiti da to rade bez ikakvog obrazloženja.

Predstavnici sindikata u ponedjeljak su najavili oštro protivljenje zahtjevu poslodavaca za hitnim izmjenama Zakona o radu (ZOR), za što traže i potporu Vlade, dok iz HUP-a ističu kako su izmjene nužne zbog “sive zone” u kojoj se nalaze radnici u vrijeme epidemije koronavirusa.

Uoči sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), sazvanoj na traženje sindikata, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever novinarima je u zgradi nacionalne sveučilišne knjižnice rekao da je tema sastanka popuštanje mjera zaštite od koronavirusa.

Ali, kaže Sever, sasvim je sigurno da će se, s obzirom na baražnu vatru poslodavaca, otvoriti i tema izmjena ZOR-a. No, najavio je, sindikati će je “istog trena i zatvoriti”.

“Naravno da nema nikakve šanse da im prođe ovo što traže, jer su to već tražili ranije i dogovarali s Vladom, kad se pripremao i prijedlog zakona kojim bi se ZOR stavio izvan snage, kao i kolektivni ugovori, pravilnici o radu, ugovori o radu…”, kazao je.

Sever: Vrijeme je da Vlada stane na stranu radnika

“Sada pokušavaju nanovo”, ustvrdio je čelnik NHS-a koji kaže kako poslodavci taj pokušaj “zamagljuju” pričom o radu od kuće, a već se najavljuje da mali, mikroposlodavci imaju problema s otpuštanjem radnika pa im treba dopustiti da to rade bez ikakvog obrazloženja.

Posjetio je kako je upravo to bio jedan od prijedloga s kojim je pred sindikate došla Milanovićeva Vlada, a sindikati su tada to odbili, kao što će i ovoga puta.

“Bezobrazluk s kojim se ide na radnike doista treba sasjeći jer su mnogi iskoristili različite prigode i vrše snažan pritisak na vlasti, dobivaju što god traže, pa i više od toga. Pa valjda je vrijeme da Vlada stane na stranu sindikata, a ako ne – izbori će”, poručio je Sever.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da su današnju sjednicu GSV-a zatražili kako bi dobili izravne informacije o provedbi Vladinih mjera.

“Jasno nam je kako je Vlada zamislila ova tri olakšavajuća koraka, međutim previše je nepoznanica vezano za to kako će se mjere provoditi, od običnog frizerskog salona do javnog prijevoza”, rekao je.

Također je važno, što Vlada izbjegava učiniti, uključivanje socijalnih partnera, prije svega sindikata, upravo kada se razgovara o mjerama.

“Sada kada je vrlo važna provedba nas se isključuje, zato smo tražili sjednicu GSV-a”, poručio je Novosel.

Majetić: Izmjene ZOR-a potrebne jer smo u “sivoj zoni”

Da će ZOR biti tema razgovora potvrdio je i čelnik HUP-a Davor Majetić koji kaže da će on postaviti to pitanje, a vidjet će koji će biti odgovor.

U izjavi novinarima naglasio je potrebu hitnog rješavanja dva pitanja.

“Znamo svi da će poslodavci u vrijeme krize s vremenom imati sve manje mogućnosti isplaćivati plaću po ugovorima o radu u mnogim djelatnostima”, rekao je i založio se za stvaranje zakonskog okvira koji bi poslodavcima omogućio da mogu radniku mijenjati plaću bez pregovora o svakom ugovoru o radu.

“Tamo gdje postoje sindikati to je lakše, ali tamo gdje ih nema nemate s kim razgovarati i mora se to pojednostaviti”, obrazlaže Majetić.

Druga je tema kod ZOR-a, dodaje, nužnost rješavanja pitanje rada od kuće. “Jer, i kad prođe korona vjerujem da će dobar dio ljudi birati mogućnost barem povremenog rada od kuće. Tu mora postojati jasna slika uvjeta, radnog vremena, pauze, a sad to ne postoji i u nekoj smo ‘sivoj zoni'”, rekao je Majetić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Slažem se sa Severom da je vrijeme da Vlada stane na stranu radnika, a ne kao do sada da razni sindikalisti i iste ljenguze te uhljebi kroje politiku i koče (upropaštavaju) gospodarstvo države!

Rad od kuće funkcionira upravo zato što nemate propisano milion uvjeta, propisa i pravilnika… Ako ga već hoćete definirati, onda molim Vas da to pametno odradite, da naglasak bude na radu, a ne na formi kao i inače.

New Report

Close