Todorić kupio 12 objekata u vlasništvu obitelji Gavrilović

Autor: Božica Babić , 23. prosinac 2013. u 13:41
Ivica Todorić, vlasnik Agrokora i Đuro Gavrilović, vlasnik Gavrilovića/Ž. Bašić/PD/PIXSELL, Ž. Lukunić/PIXSELL

Kupljeni objekti nalaze se na otoku Rabu, a Konzum je već na području Primorske županije najveći trgovac.

Konzum je na Rabu ušao u 12 prodajnih objekata plus jedno pripadajuće skladište i time je zapravo preuzeo trgovački lanac Merkur koji zapošljava stotinjak djelatnika. Do ove transakcije Merkur se nalazio u portfelju obitelji Gavrilović koja uz petrinjsku mesnu industriju u vlasništvu drži još i tvrtku Dinova-Diona.

Konzumovo poslovno širenje na Rab događa se u neposredno nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila javni poziv poduzetnicima, te strukovnim i udrugama za zaštitu potrošača da dostave (imaju li ih) primjedbe i mišljenja o mogućim učincima koncentracije Agrokora i Mercatora na ukupno tržišno natjecanje i započela ocjenu koncentracije i posljedica koje može donijeti spajanje lidera hrvatske maloprodaje s najvećim regionalnim trgovcem. Potpunu prijavu koncentracije Konzum – Mercator Agencija je od koncerna Agrokor zaprimila 28. listopada. Konzum je među ukupnom maloprodajnom konkurencijom koja posluje na području Primorsko-goranske županije, kamo pripada i otok Rab, najveći trgovac još od 2005. godine. Prema posljednjim javno dostupnim podacima, a radi se o analizi AZTN-a za 2010. godinu, Konzum je u toj županiji prisvajao između 28 i 40 posto tržišnog udjela.

 

19,7milijuna

kuna temeljni je kapital tvrtke Merkur, ove godine je povećan sa 16,2 mil. kuna

Unatoč takvom visokom postotku lokalne koncentracije tek je u srpnju 2012. na Rabu u mjestu Lopar otvorio svoj prvi prodajni objekt, maksi Konzum površine 1365 četvornih metara u kojemu je posao pronašlo 48 otočana. Ulazak Konzuma u novi poslovni projekt u trenutku dok se njegova ukupna maloprodajna mreža i ostvareni prihodi od strane tržišnog regulatora drže pod vrlo oštrom lupom znakovit je. Šalje li Agrokor možda ovim postupkom poruku da u toj županiji ipak ne probija dopušteni limit koncentracije? S druge strane izlazak obitelji Gavrilović iz rapskog Merkura, u kojem su većinski udio stekli prije samo sedam godina, svjedoči kako nastavljaju s provedbom jesenas najavljenog velikog restrukturiranja svoje maloprodajne tvrtke Dinova-Diona. Tržište su, podsjećamo, sredinom rujna iznenadili objavom da su 15 prodavaonica u Dalmaciji prodali kaštelanskoj tvrtki Ribola, a 25 dislociranih po središnjoj Hrvatskoj (Karlovac, Glina, Petrinja) trgovačkom lancu Gavranović iz Zagreba.

Merkur je 2008. integriran u Dinovu-Dionu međutim, u kolovozu ove godine provedeno je povećanje temeljnog kapitala sa 16,2 na 19,7 milijuna kuna i preoblikovanje iz dioničkog u društvo s ograničenom odgovornosti da bi tvrtka potom u kratkom roku prešla u portfelj Konzuma. Dolazak Roka Vodopije, konzultanta s međunarodnim iskustvom, prvoga siječnja 2013. na čelnu poziciju Dinove-Dione, danas je razvidno, zapravo je signalizirao (ne)očekivane tektonske promjene u kompaniji. Vodopija je poziciju predsjednika Uprave Dinove-Dione napustio već krajem studenoga, no i dalje je ostao poslovno vezan uz Gavriloviće. Sada upravlja pazinskom tvrtkom Istracommerce koju su Gavrilovići od nekadašnjih dioničara otkupili 2008.

Baza podataka sudskog registra otkriva da i pazinska kompanija već nekoliko mjeseci prolazi restrukturiranje odrađeno u Merkuru. Najprije je u ožujku ove godine Đuro Gavrilović istisnuo male dioničare (2,46%) isplativši im po dionici 531 kunu, odnosno 151 kunu više od nominale vrijednosti. Potom je povećan temeljni kapital sa 23,6 na 26,8 milijuna kuna te je također provedeno preoblikovanje iz dioničkog u društvo ograničene odgovornosti. Istracommerce ima 50 prodajnih lokacija i zapošljava oko 300 djelatnika. Na izravan upit traže li i za Istracommerce kupca od Gavrilovića je stigla tek kratka poruka kako će "Dinova-Diona nastaviti poslovati u trgovinama malog i srednjeg formata, i to primarno na području grada Zagreba i Istre, te da će i dalje ostati u vlasništvu grupe Gavrilović."

Jedini vlasnik Dinova-Dione

Diona u stečaju 15 godina

Gavrilović je s partnerima (Kraš, Lura, Podravka i Vindija) 2003. preuzeo trgovine Dione koja je u stečaju od veljače 1999. te osnovao tvrtku Dinova-Diona kojoj je danas jedini vlasnik. Stečaj Dione još nije zaključen pa aktualni stečajni upravitelj Davor Petera (2007. naslijedio Ivicu Magića) u izvješću za 2012. ističe kako "zbog nepotpune dokumentacije nije u mogućnosti uskladiti stanje svih obveza." Po tom izvješću kratkoročne obveze Dione iznose 885 milijuna kuna. Dugoročne oko 11 milijuna, no Petera nije siguran da je taj iznos konačan. Dvoji i o točnosti rezervacija za troškove sudskih sporova, spominje se 128 milijuna kuna. Stečajni dužnik je na kraju 2012. imao kratkoročne oročene depozite: u Karlovačkoj banci 12,6 milijuna kuna, u Nava banci 11 milijuna kuna te u HPB-u milijun kuna.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Što će tom akvizicijom dobiti stanovnici Raba i njihovi gosti? Prošlogodišnjim otvorenjem Konzuma u Loparu udaljenog svega od 100 metara od marketa Dione došlo je do korekcije cijena i značajno je podignut nivo kvalitete u ponudi svježeg mesa, voća i povrća. Tko će sada kome konkurirati ?????

New Report

Close