Bez rasta doprinosa za zdravstvo, Marić bi propitivao rashode

Autor: Jadranka Dozan , 01. travanj 2021. u 08:00
Ministar financija otklonio mogućnost povećanja izdvajanja za zdravstveno osiguranje/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić je pak potvrdio da se planira ubrzani transfer kojim će se riješiti dio zaostataka plaćanja bolničkih dugova.

Najnoviji sastanak predstavnika Vlade i veledrogerija jučer nije zaključen jasnim dogovorom i trajnijim primirjem.

Kako je nakon njega istaknula Diana Percač uime Koordinacije veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, od 6,5 milijardi kuna veledrogerijama je ponuđena isplata do 900 milijuna kuna do kraja tjedna.

To je daleko manje od njihova zahtjeva o hitnoj uplati 3,5 milijardi kuna i terminskog plana plaćanja do kraja godine, pa je u izjavi nakon sastanka Perčac konstatirala kako Vladina ne osigurava redovitu isporuku lijekova i medicinskih proizvoda bolnicama.

Ukratko, sve i dalje ostaje na internim odlukama svake veledrogerije za sebe. Ministar financija Zdravko Marić je pak potvrdio da se planira ubrzani transfer kojim će se riješiti dio zaostataka plaćanja bolničkih dugova, te da će se i u ostatku godine raditi na iznalaženju ušteda u tu svrhu. No, ponovio je i kako je veći problem od “starih dugova”, koliko god bili veliki, stalno akumuliranje novih.

Kao i premijer Andrej Plenković, do daljnjega je otklonio mogućnost povećanja 16,5-postotne stope zdravstvenog doprinosa, što je kao moguću opciju dan prije iznio ministar zdravstva Vili Beroš.

Marić podsjeća da je programom Vlade zacrtano porezno rasterećenje, a taj smjer vrjedi i dalje. S tim u vezi ističe da je posljednje povećanje zdravstvenih doprinosa s 15 na 16,5 posto za poduzetnike zapravo bilo rasterećenje, jer su istodobno s tim ukinuta dva prateća doprinosa koja iz plaća idu na teret poslodavaca (za ozljede na radu i nezaposlenost).

Za poduzetnike je to značilo smanjenje tereta sa 17,2 na 16,5 posto, čime je pozitivan efekt za njih bio oko 900 milijuna kuna. Istodobno, zdravstvenom sustavu su povećanjem stope osigurani dodatni prihodi od više od 1,4 milijarde kuna, sve to na teret središnjeg državnog proračuna.

S prihodne strane se davalo i daje doprinos potrebama zdravstvenog sustava, kaže Zdravko Marić, ali to nije dovoljno za rješavanje pitanja (ne)održivosti. Nužno je pozabaviti se i pitanjima rashodne strane, kako je poručio. Ne prvi put.

Komentirajte prvi

New Report

Close