Ove godine slijedi im golemo povećanje plaća, jedan je osnovni razlog

Autor: Marija Crnjak , 09. ožujak 2022. u 09:26
Hotelijeri će svojim radnicima isplatiti maksimalno neoporezivi iznos koliko je propisima omogućeno/NEVEN JURJAK AKA MERLO DE GRAIA

Ove sezone sindikati poručuju da neće imati toleranciju na kršenje prava radnika.

Nakon dvije godine stagniranja u materijalnim pravima radnika u turizmu kojeg je donijela pandemija, ove godine sve veće turističke kompanije odlučile su se na značajni iskorak u povećanju materijalnih prava radnika.

Valamar, Plava Laguna, Aminess, Maistra, Jadran, LRH, svojim će radnicima isplatiti maksimalno neoporezivi iznos koliko je poreznim propisima omogućeno, a povećanje plaće iznosi od 5,5 pa do čak 50 posto za određena radna mjesta.

Osnovni razlog je kroničan nedostatak radnika koji je počeo prijetiti opstanku poslovanja, ističu sindikati u turizmu. Iako su u priopćenjima koja su ovih dana pristizala sindikati pozdravili odluke poslodavaca, podsjećaju ipak da ih je na to natjerala sila.

Također podsjećaju da su se lani, zbog neizvjesne sezone do samog ljeta i manjka radnika, prava radnika kršila na veliko.

Kroz prste su im gledali i sindikati i inspekcija jer godina je bila teška svima, no ove godine neće biti provlačenja, kaže za Poslovni dnevnik Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Pravo čudo kako su izveli
“Moramo biti iskreni i reći da je ovakvo povećanje plaće prije svega rezultat stanja na tržištu rada. Naime, od 2010. do 2019. godine plaće su se povećavale od 2 do maksimalno 4 posto.

Tada su sve turističke kompanije ostvarivale jako dobre rezultate uz milijunsku dobit, radile su se akvizicije, ulagalo u objekte, za sve je bilo novca osim za radnike. Tako nije bilo ni nekog većeg zapošljavanja na neodređeno, naprotiv broj stalno zaposlenih radnika samo se smanjivao kako su stariji odlazili u mirovinu”, podsjeća Marina Cvitić.

Sve to radnike je potjeralo van Hrvatske, ne samo sezonce, već i stalne kvalitetne radnike. U trenutku kada se omogućila migracija radnika unutar EU, mnogi radnici su emigrirali.

Kad je u pitanju prošla godina, kad se do ljeta nije znalo hoće li pandemija i epidemiološke mjere dozvoliti normalan rad, i u sindikatu priznaju da je pravo čudo kako su poslodavci izveli sezonu, i to tako što su na inicijativu sindikata odmah od lipnja praktički donosili vatrogasne mjere kroz jednokratne nagrade. Često su se nagrade vezivale uz uvjet da im radni odnos ne prestane prije isteka sezone.

Mali poslodavci i dalje problem
“Već koncem prošle godine se moglo naslutiti da će poslodavci biti ove godine mnogo izdašniji u odnosu na godine koje su prethodile Covidu. Tako danas imamo situaciju da kompanije imaju slabije rezultate nego prije pandemije, a povećanje plaće i druga materijalna prava su znatno veća. Odnos prema radnicima u većini kompanija značajno se promijenio.

Već koncem prošle godine značajno se povećao broj radnika na neodređeno vrijeme. Povećao se i broj stalnih sezonaca kojima se omogućuje da tijekom cijele godine imaju radni odnos i određena primanja.

Sa sezoncima se u pravilu više ne sklapa ugovor na mjesec ili dva, već na duže vrijeme. Jednokratne neoporezive nagrade u pravilu se daju upravo u najintenzivnijim sezonskim mjesecima”, kaže Cvitić.

Sindikat si pripisuje značajnu ulogu u kreiranju politike plaća, uključujući inicijativu da se besplatna prehrana omogući i lokalnim radnicima, te da se napravi korekcija naknade prijevoza. No i dalje su kod malih poslodavaca kršenja prava radnika i dalje gotovo normalna.

“Ne samo da se krše odredbe o radnom vremenu, već je tu upitno i poštivanje odredbi o plaćama. Velika većina plaća radnike na minimalcu, a ostatak im daju na ruke, tako da statistika na kraju kaže da je prosječna plaća u turizmu bila za 22 posto niža od prosjeka, a u ugostiteljskim objektima za čak 34 posto niža od prosjeka RH”, napominje Marina Cvitić.

Komentirajte prvi

New Report

Close