Bez liječnika ostalo još 12 tisuća pacijenata

Autor: Marija Crnjak , 12. siječanj 2023. u 07:00
Ministar je obećao i masovne specijalizacije za primarnu zdravstvenu zaštitu, no pomak je, kažu u HAKOM-u, minimalan/P. Macek/PIXSELL

U nešto više od dva mjeseca novih je 12 tisuća pacijenata ostalo bez izabranog liječnika jer je ukinuto šest timova obiteljske medicine.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) prozvala je u srijedu ministra zdravstva Vilija Beroša da izmišlja nepotrebne sistematske preglede, umjesto da se suoči s propadanjem primarne zdravstvene zaštite i dugim listama čekanja.

“Umjesto da rješava goruće probleme u sustavu, ministar izmišlja toplu vodu, pa zaboravlja da je preventiva oduvijek bila dio posla obiteljskih doktora”, ističe KoHOM u priopćenju navodeći da sistematski pregledi postoje desetljećima u Hrvatskoj, od onih u školama i na fakultetima, do pregleda prilikom zapošljavanja i izdavanja vozačke dozvole.

“Poslodavci šalju zaposlenike na sistematske preglede, preglede imaju i branitelji, a postoje i preventivni paneli i paneli kroničnih bolesnika u skriningu pri svakom pregledu u obiteljskoj medicini”, navode.

Stoga KoHOM smatra da Beroš, inzistiranjem na takozvanim sistematskim pregledima, samo skreće pozornost javnosti s gorućih problema poput nepreglednih listi čekanja, sve nedostupnije zdravstvene zaštite i propadanja primarne zdravstvene zaštite.

Primarna pedijatrija i ginekologija na rubu su opstanka, a u nešto više od dva mjeseca novih je 12 tisuća pacijenata ostalo bez izabranog liječnika jer je ukinuto šest timova obiteljske medicine, upozorava udruga.

Istodobno ističu: “Ministar nije realizirao nijedno obećanje vezano uz poboljšanje uvjeta rada u primarnoj zaštiti, nije im doveo obećane administratore, HZZO nije preuzeo putne naloge, nisu izjednačeni platni koeficijenti obiteljskih i bolničkih liječnika, a nisu uvedene ni stimulacije.”

Ministar je obećao i masovne specijalizacije za primarnu zdravstvenu zaštitu, no pomak je, kažu, minimalan jer za njih nema interesa zbog svih problema. 

Komentirajte prvi

New Report

Close