Bez hitnih promjena i Hrvatsku čeka crni scenarij Agrokora

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2017. u 10:01
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Korekcija kapitala Agrokora, kako je pokazala revizija, iznosi vrtoglavih 21,7 milijardi kuna. Ovi poražavajući brojevi dokaz su katastrofalno lošeg upravljanja, a i namjerne prijevare, poručili su danas iz stranke Pametno. Politika je godinama gradila monstruma i sad, dok se svi čude što je isti eksplodirao, ministar Marić prvi treba otići.

Najveća poruka PWC-ovog izvještaja je da je u Agrokoru potpuno izostao institut korporativnog upravljanja, i to u najvećoj kompaniji hrvatskog gospodarstva, navode u stranci Pametno, analizirajući naglaske iz revidiranih financijskih izvještaja Grupe za 2016. godinu. Nisu funkcionirale interne kontrole tvrtke niti nadzorni odbor niti odbor revizora. Kako, što se dogodilo? Svi financijski i operativni troškovi u stvarnosti su sastavni dio Agrokora, vežu se samo uz Agrokor i morali su biti bezuvjetno prikazani u financijskim izvješćima Agrokora, a njih nema. Što se kredita tiče, namjerno je prikazano manje zaduženje od stvarnog, što je oštetilo vjerovnike i sve ostale investitore. To je, nažalost, najvažniji dio za vjerovnike jer su sada projekcije duga dosta veće od onih nakon uvođenja Lex Agrokora.

– Toliko je spornih momenata u ovom izvještaju, a Hrvatskoj, ukoliko hitno ne promijeni smjer, ne gine isti scenarij kao i Agrokoru – kaže Maja Vehovec, voditeljica Foruma za gospodarstvo i potpredsjednica stranke Pametno i dodaje – Razlika između knjigovodstvene i fer, tržišne vrijednosti imovine isto je krivo navedena. Čak su i pozajmice prikazane kao stvarna gotovina što nije bilo točno. Oštećeni su vjerovnici i mogući investitori radi svjesnog prikazivanja veće likvidnosti od stvarne, a pozajmice nikad nisu vraćene. Računovodstvene pogreške su katastrofalne i ukazuju na namjernu prijevaru u cilju obmanjivanja dionika Grupe jer svo vrijeme dojam je kako novca ima više, a zapravo nema. Zato pozivamo institucije da konačno odrade svoj posao i kazneno procesuiraju sve odgovorne, bez iznimki.

Pitanje je kako će Agrokor uopće nastaviti s poslovanjem, obzirom da sada treba osigurati nova  sredstva za dodatne obveze ili ispregovarati otpis s vjerovnicima, zaključuju u Pametno, ističući kako je nemoguće da nitko u državnom vrhu godinama nije znao za ovakvo loše stanje. S ovolikim korekcijama očito je da je ministar Marić na svojoj poziciji bio svjestan problema u Agrokoru zbog čega bi morao preuzeti odgovornost i nakon ovoga odstupiti – ističe Vehovec.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

Phil Knight je godinama poslovao bez likvidnosti dok je stvarao Nike. Svake godine uzimao je duplo vece kredite i sav novac je trosio na sve vecu kolicinu obuce. Na posljetku je izasao na IPO i danas imama to sto imama. E sad, bio je to velik rizik i puno stresa. Mnogi Hrvati, a cini se i politicka elita ne zna tko je Phil Knight i kako je on to uspio. Eto nadam se da cu makar ljudima sto su ovo procitali skrenuti paznju. Ako nekoga zanima to informacije su iz knjige. Knjiga je jako dobra i zanimljivo pisana. Zove se Shoe dog i preporucujem ju kao zabavno i poucno štivo.

p.s. treba znati englski. Ne znam ima li hr. verzija.

Sto reci, tko zeli ostati, fakat, neka plati i 99% poreza za glupost… treba uciti an greskama, a jedna je ostanak u ovoj zemlji. Bit ce jos CA i drugi, sve je ovdje trulo i u mulju.

Nokia je prije deset godina vrijedila pet puta više nego sada a Apple je prije petnaestak godina bio pred propasti. Ergo, zašto nebi, uz dobar management, Agrokor za pet-šest godina vratio dioničarima uloženi novac ?

“Ovi poražavajući brojevi dokaz su katastrofalno lošeg upravljanja, a i namjerne prijevare….” ovo vrijedi i za rad svih Vlada u zadnjih 20 godina, samo bi na kraju trebalo dodati: “građana!”.

New Report

Close