‘Bez hitnih kredita goste neće imati tko ugostiti’

Autor: Marija Crnjak , 12. studeni 2020. u 21:59
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poseban problem imaju mikropoduzeća i obrtnici koji nemaju od koga posuditi novac za očuvanje likvidnosti, aktualni krediti HBOR-a su im previsoki, naglasio je Joso Smolić iz obrtničke komore.

Početne mjere države u korona krizi spasile su radna mjesta, no ako u brzom roku ne dobiju povoljne Hamagove kredite za likvidnost, male i srednje poduzetnike u ugostiteljstvu čeka teška zima u kojoj će biti puno zatvaranja, otpuštanja, radnici će se okrenuti drugim poslovima, a iduću sezonu neće biti kadrova ni kvalitete usluge te konkurentnosti. Upozorili su na to sudionici kongresa zagrebačkih ugostitelja održanog u četvrtak u virtualnom izdanju.

“Zima će dodatno smanjiti promet u restoranima i kafićima, gosti već osjećaju nervozu kad ulaze u zatvoreni lokal, a u Zagrebu je promet manji i zbog potresa koji je mnoge iselio iz centra. Ne produži li država mjere za radna mjesta do proljeća i ne ubrza povoljne kredite, sektor neće preživjeti”, istaknuo je Dražen Boban, predsjednik Udruženja ugostitelja HGK. Poseban problem imaju mikropoduzeća i obrtnici koji nemaju od koga posuditi novac za očuvanje likvidnosti, aktualni krediti HBOR-a su im previsoki, naglasio je Joso Smolić iz obrtničke komore. Usto, moratoriji na kredite ističu na proljeće, uz ostale troškove to će biti nemoguće izvesti. Predsjednik Nacionalnog udruženja ugostitelja Marin Medak smatra da će se potražnja u ugostiteljstvu brzo vratiti nakon pandemije, no bez mjera za očuvanje likvidnosti i dodatnog rasterećenja, goste neće imati tko ugostiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close