Beroš: Postojala je realna šansa da nam se dogodi Italija

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2020. u 08:40
Foto: Edvard Susak/PIXSELL

Ističe da nijednu mjeru nisu donosili naprečac i sve su brižno balansirane i donesene su u pravom trenutku, što pokazuju rezultati.

Gost Dnevnika na N1 televiziji bio je ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Index.

“Nema vremena za slavlje”

“Nema vremena za slavlje, moramo biti oprezni i dalje, ali brojke koje su se desile jučer i danas mogle bi pokazati da epidemija jenjava, ali moramo biti oprezni. Svi govore i o drugom valu, a riječ je o novoj bolesti i moramo biti oprezni i nastojati biti korak ispred”, komentirao je Vili Beroš dobre brojke oko broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

Kaže da postoje striktno epidemiološki kriteriji oko proglašenja kraja epidemije: “Po broju zaraženih i aktivnih slučajeva smo ok, ali otvaramo se, dolaze turisti, pa mislim da bi bilo prerano u ovom trenutku proglasiti kraj epidemije.”

“Sve mjere su brižno balansirane”

Ističe da nijednu mjeru nisu donosili naprečac i sve su brižno balansirane i donesene su u pravom trenutku, što pokazuju rezultati.

“Kada je postignuta određena razina epidemiološke sigurnosti, zbog svih segmenata života i gospodarstva morali smo početi postupno otpuštati mjere. Mislim da u tome nije bilo pogrešaka jer je u ovom trenutku epidemiološka situacija iznimno dobra. No jasno je da moramo biti jako oprezni i pratiti zbivanja u Hrvatskoj i izvan nje i biti u mogućnosti brzo se prilagoditi novim okolnostima”, rekao je Beroš.

“Postojala je realna šansa da nam se dogodi Italija”

Odgovorio je na pitanje i što mu je bilo najteže u tri mjeseca: “Najteže je bilo u početku kada nismo znali kojim će putem epidemija krenuti u Hrvatskoj, postojala je realna šansa da se dogodi Italija, preopterećenost zdravstvenog sustava i velik broj preminulih, to smo na sreću izbjegli i to je bila osobno moja najveća bojazan.”

Nada se da će virus otići u povijest

Osobno se nada da će virus otići u povijest, a ako ne ode, kaže, morat ćemo se naviknuti na novo normalno i suživot s virusom. Vezano za turiste kaže da moraju brzo reagirati ako dođe drugi val pa će određeni kapaciteti i dalje biti na raspolaganju, poglavito duž Jadrana. Ističe da je zdravstveni sustav pokazao i snagu i fleksibilnost.

Osobno vjeruje da u slučaju novog vala neće biti mjera koje su bile jer su u prvom valu puno naučili o tome  kako se virus širi i koja je klinička slika, a sada bi odgovorili na drugi način, no upozorava – ako bi epidemiološka situacija to tražila, pribjegli bi i rigoroznim mjerama.

Komentirajte prvi

New Report

Close