Beroš otkrio koliko će rasti plaće liječnika

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2024. u 09:52
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je najave liječnika, koji već neko vrijeme govore, da pripremaju štrajk jer nisu zadovoljni s uredbom o novim koeficijentima, barem onim neslužbenim dijelom koji su do sada vidjeli.

O predloženim novim koeficijentima državnim i javnim službenicima kao i o stanju u zdravstvu u Dnevniku HTV-a govorio je ministar zdravstva Vili Beroš. Otkrio je, prije sutrašnjeg javnog predstavljanja, koliko će iznositi nove plaće liječnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je najave liječnika, koji već neko vrijeme govore, da pripremaju štrajk jer nisu zadovoljni s uredbom o novim koeficijentima, barem onim neslužbenim dijelom koji su do sada vidjeli.

“Mi smo upravo s predstavnicima liječničkog sindikata razgovarali u više navrata i usuglasili smo određeno povećanje. Ispravit ću kolegu Piletića pa ću već večeras dati jedan konkretan primjer koji se odnosi na povećanje plaća u zdravstvenom sustavu, koji mislim da će sve reći”, rekao je.

Otkrio je, prija sutrašnjeg predstavljanja javnosti, koliko će iznositi plaće liječnika. Naveo je to na primjeru liječnika specijalista, piše HRT.

“Prosječna neto plaća koja je bila u ožujku 2023. godine za liječnika-specijalista bila je 1771 euro. Prosječna neto plaća s učinkom ove reforme bit će 2500 euro. Međutim, to je prosječna neto plaća koja ne uključuje sve ono što liječnici dobivaju, a to je prekovremeni rad, dežurstva. Prema tome, prosječna neto primanja nakon reforme koju provodimo, znači u sljedećoj godini, bit će oko 3500 eura za liječnika-specijalista”, otkrio je Beroš, što bi prema njegovim podacima bio rast od 40 posto.

Rekao je da bi mogao navesti i druge primjere, no da bi to uzelo previše vremena.

“Ukupno prosječno povećanje za sve djelatnike u zdravstvu bit će 11,8 posto u rasponu od 6 posto do 35,8 posto. Dakle, ukupno će ova reforma i povećanje primanja u zdravstvu iznositi 190 milijuna eura. Međutim, s prekovremenim i sa svim onim drugim davanjima 247 milijuna eura”, naglasio je.

Nove plaće za liječnike i medicinske sestre

Iz tablice koju je predočio ministar Beroš vidljiva su povećanja plaća u zdravstvu:

Plaća liječnika-specijalista raste s 1771 euro na 2500 eura, a s dežurstvima i prekovremenima i do 3500 eura, što je rast od 40 posto.

Plaća liječnika bez specijalizacije raste s 1592 eura na 1968 eura, a s dežurstvima i prekovremenima i do 2500 eura, što je rast od 23 posto.

Plaća liječnika na specijalizaciji raste s 1500 eura na 1850 eura, a s dežurstvima i prekovremenima i do 2400 eura, što je rast od 23 posto.

Plaća magistre sestrinstva raste s 784 eura na 1700 eura, a s dežurstvima i prekovremenima i do 1900 eura, što je rast od 116 posto.

Plaća medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom (SSS) raste s 615 eura na 1149 eura, a s dežurstvima i prekovremenima i do 1300 eura, što je rast od 86 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close