Bernard Kaić: Počinje cijepljenje djece od 5 do 11 godina

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2021. u 14:02
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) u utorak je potvrdila prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem, a riječ je o 33-godišnjaku koji je umro nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i nastalih reakcija te smrtnog ishoda ocijenjena je kao – vjerojatna, a riječ je bila o sindromu tromboze s trombocitopenijom.

Za N1 televiziju slučaj je komentirao epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić.

“Kad je došla inicijalna prijava sumnje na nuspojavu prvo smo prošli kroz medicinsku dokumentaciju, gledali što i koliko se zna da cjepivo može il ne može uzrokovati, u samom početku se nije znalo, postojao je signal da bi moglo, tek se nakon mjesec-dva potvrdilo da je moguća ta jako rijetka nuspojava. Trebalo je zatim odraditi dodatne laboratorijske pretrage radi potvrđivanja dijagnoze pa onda još dodatni klinički podaci i onda smo raspravljali na radnoj skupini i zaključili da je to vjerojatno i skoro pa sigurno povezano s cjepivom. HALMED je još tražio vanjsku ekspertizu pa je to potrajalo. Mi smo na ekspertnoj skupini puno ranije zaključili, ali HALMED je htio još jednu vanjsku potvrdu prije nego javno izađe s informacijom”, rekao je Kaić.

Službeno nemamo prijava tromboze s trombocitopenijom

“Statistički gledano, mi bismo morali imati još nekoliko takvih slučajeva. Učestalost tromboze s trombocitopenijom je jedan na 100.000 cijepljena, a mi smo cijepili s preko 500.000 doza AstraZenece i moguće je da ima još neki koji nam je promakao, ali službeno nemamo prijava tromboze s trombocitopenijom. Imamo prijava tromboze, da su ljudi imali razne poremećaje zgrušavanja, imamo i prijave krvarenja, sklonosti krvarenju nakon cijepljena, podljeve da imaju ljudi, ali nisu toliko temeljito obrađeni ti pacijenti da bi se moglo vidjeti odgovaraju li trombozi s trombocitopenijom jer to je zaseban, novi entitet i nemamo službene prijave”, odgovorio je Kaić na pitanje je li moguće da imamo još takvih slučajeva.

S AstraZenecom će se i dalje cijepiti kao i do sada.

“S obizrom da se to zna, nije to sad nešto iznenađujuće i očekivano je, a s ovim rizikom jedan na 100.000 smatra se da je korist od cijepljenja u ovoj situaciji ipak puno veća od mogućih nuspojava jer se sa 100.000 cijepljenih spriječi puno više hospitalizacija, teških oblika bolesti i smrti, nego što je rizik da, nažalost, netko smrtno strada od nuspojave. Ništa se ne mijenja vezano uz preporuke za AstraZenecu. Mi smo samo u šestom mjesecu, kada je pala incidencija procijenili da u tom trenutku nije preporučljivo cijepiti se AstraZenecom mlađima od 50 godina jer kod njih je taj rizik veći nego kod starih, a rizik od korone manji. Sada u četvrtom valu opet korist primjene AstraZenece nadmašuje rizik u svim dobnim skupinama, ali ako se nastavi pad broja oboljelih ponovno će doći vrijeme da vratimo preporuku iz šestog mjeseca”, rekao je Kaić.

Komentirao je i cijepljenje djece od 5 do 11 godina koje počinje uskoro.

“Moći će početi sljedeći tjedan, čekamo da dođe cjepivo. Europska i američka agencija dale su odobrenje za upotrebu dječje formulacije isto uz mišljenje da je korist od cijepljenja veća i nema prepreke da se djeca do 5 do 11 godina cijepe. Mi ćemo prvenstveno preporučiti da se cijepe djeca s kroničnim bolestima ili ona koja u u kućanstvu imaju takve osobe ili imunokompromitirane osobe. Postoje zemlje koje su krenule prije nas, Izrael, SAD i za sada nema nikakvih sigurnosnih signala koji bi upućivali na nekakav problem u smislu nuspojava”, kazao je Kaić.

Komentirajte prvi

New Report

Close