Banke uputile novu prijetnju Vladi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. rujan 2015. u 15:04
Foto: Thinkstock

Po riječima tog izvora, banke će zatražiti arbitražu Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Banke na koje će utjecati plan hrvatske Vlade o konverziji kredita vezanih uz švicarske franke (CHF) u eure namjeravaju započeti s pripremama pravnih mjera protiv Vlade, kazao je u ponedjeljak za Reuters izvor iz jedne banke.

Po riječima tog izvora, banke će zatražiti arbitražu Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

"Reakcije Vlade nisu dosada pokazivale nikakvu naznaku spremnosti na raspravu ili pregovore s bankama. Stoga će banke početi s pripremama pravnih mjera. Poslat će obavijest o sporu prema bilateralnom investicijskom sporazumu s Hrvatskom", kazao je taj izvor za Reuters.

Hrvatska je Vlada sa sjednice u prošli četvrtak Saboru je uputila prijedloge izmjene dvaju zakona – o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, kojima predlaže konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u kredite vezane uz euro i to na način da se položaj korisnika tih kredita izjednači s položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u eurima.

Osam banaka koje su u Hrvatskoj nudile kredite vezane uz švicarski franak (Erste, Hypo Alpe Adria, RBA, Zagrebačka banka, PBZ, Sberbank, Splitska banka Societe Generale i OTP banka) u petak je u zajedničkoj izjavi za medije zatražilo dijalog s Vladom te ponovilo svoj prijedlog rješenja problema zaduženih u "švicarcima" kroz proporcionalnu podjelu troška između uključenih strana, i to samo za socijalno ugrožene skupine građana.

No, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić te ministar financija Boris Lalovac poručili su istoga dana da Vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima, ocijenivši prijetnjom odnosno ucjenom zajedničku izjava banaka, posebno dio u kojem banke prijete izbacivanjem iz stanova dužnika koji imaju problema u otplati.

Komentari (20)
Pogledajte sve


Hrvatska narodna banka mirno gleda kako banke lihvare građane i kako ih tjeraju u dužničko ropstvo'', ističe predsjednik ekonomskog pokreta Zajedno.

Dodaje potom da je lihvarenje hrvatskih građana još neprihvatljivije zbog činjenice da su upravo građani bili vlasnici banaka koje ih sada lihvare.

Banke 'kupili' za 5,7 a u njima dobili 87,5 milijardi kuna

''Guverner Škreb svojedobno je 25 hrvatskih banaka bacio u stečaj, a ostale sufinancirao s 87,5 milijardi kuna hrvatskih poreznih obveznika. Kasnije su iste banke prodane za svega 5,7 milijardi!

maloumni koji podrzavaju banke . ovo je za vas. [emo_beztona]


nisu krive strane banke, krivi su domaći jeftini izdajnici, koji su im to omogućili

Hrvatska narodna banka mirno gleda kako banke lihvare građane i kako ih tjeraju u dužničko ropstvo”, ističe predsjednik ekonomskog pokreta Zajedno.

Dodaje potom da je lihvarenje hrvatskih građana još neprihvatljivije zbog činjenice da su upravo građani bili vlasnici banaka koje ih sada lihvare.

Banke ‘kupili’ za 5,7 a u njima dobili 87,5 milijardi kuna

”Guverner Škreb svojedobno je 25 hrvatskih banaka bacio u stečaj, a ostale sufinancirao s 87,5 milijardi kuna hrvatskih poreznih obveznika. Kasnije su iste banke prodane za svega 5,7 milijardi!

maloumni koji podrzavaju banke . ovo je za vas. [emo_beztona]


…lojtra ,prosipanje žuči jedino sto i mozes radit. zakon ide s tobom ili bez .

Ma u to ne sumnjam. Ni prvi ni zadnji. Onda slijedi Ustavni sud,budjenje hladnim tusem,placanje glavnice i kamata. To tako obicno ide u Rvata. Ne znam sjecate li se kako su ukinili dodatke doktorima,prekovremeno MUPovcima,radnu odjecu… Pa smo sve to na kraju platili s kamatama.

ako banke prijete, treba ih Lalovac prijaviti Ostojiću

New Report

Close