Banke se oglasile o dogovoru s državom, evo što kažu

Autor: Ana Blašković , 03. veljača 2021. u 12:14
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska je u procesu ulaska u eurozonu te su primijećeni napori države u cilju poboljšanja zakonodavstva, poticanja novih investicija, pojednostavljenja regulacije i smanjenja poreznog opterećenja, poručuje HUB

Nakon što su najveće banke odustale od arbitraže u Washingtonu zbog konverzije kredita u švicarskom franku i time državi potencijalno uštedjele 2,5 milijarde kuna što je u javnosti otvorilo pitanja stoji li iza tog poteza neki dogovor, oglasila se i Udruga banaka.

„Banke imaju ključnu ulogu u održavanju i pokretanju gospodarstva i ekonomije te su u kontinuiranom razgovoru s predstavnicima Vlade RH. Zajednički interes financijskog sektora i Vlade je poticati održivi gospodarski rast i konkurentnost Hrvatske na međunarodnoj razini te potaknuti povećanje investicija i kapitala za ulaganja u poduzetništvo i rasta održive kreditne potražnje. Hrvatska je u procesu ulaska u eurozonu te su primijećeni napori države u cilju poboljšanja zakonodavstva, poticanja novih investicija, pojednostavljenja regulacije i smanjenja poreznog opterećenja”, istaknuo je HUB u priopćenju.

Dodaju da je stoga šest banaka odlučilo postići dogovor s Vladom oko arbitražnih postupaka pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) vezanim uz konverziju CHF kredita. “Tako se sprječavaju dodatni troškovi koji opterećuju fiskalni kapacitet države, ali i poslovanje banaka koje imaju ključnu ulogu u gospodarskom oporavku s obzirom na to da provode razne gospodarske mjere i održavaju kreditnu aktivnost”, ističu u krovnoj udruzi banaka najavljujući da će banke i dalje biti aktivan partner u prevladavanju posljedica Covida 19 i potresa.

Podsjetimo, dogovor je postignut sa Zabom, RBA, Ersteom te OTP-om, a uključuje i PBZ te Sberbank premda zadnje dvije nisu podnosile tužbe. Addiko i Societe Generale (koji je formalno otišao s hrvatskog tržišta prodajom Splitske banke) zasad ne odustaju ostaju pri arbitraži. Država tvrdi da dodatnih ustupaka bankama neće biti, iz HNB-a su poručili da njihovi eventualni potezi prema bankama koji bi dirali pitanje stope adekvatnosti kapitala ili obvezne rezerve “nisu i ne mogu biti dio pregovora”.

 “Od početka pandemije koronavirusa banke su konstruktivno i proaktivno djelovale te poduzele niz gospodarskih mjera u svrhu očuvanja radnih mjesta i likvidnosti. Banke će podržati stvaranje još pozitivnijeg poslovnog okruženja i investicijske klime u cilju poticanja gospodarskog rasta i prosperiteta cjelokupnog društva, ali i kreditne aktivnosti u djelatnostima od strateškog značaja poput zelene industrije, energetike, IT sektora i ostalih djelatnosti s dodanom vrijednošću”, kažu iz HUB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close